Дім

Як правильно їсти шашлик: дієтологи назвали найкращі гарніри, соуси та напої

Як правильно їсти шашлик: дієтологи назвали найкращі гарніри, соуси та напої

З приходом літнього тепла традиційно починається сезон шашлику. До нього подають безліч салатів, соусів і напоїв.

УНІАН дізнався у дієтологів, з чим корисно їсти шашлик, щоб не нашкодити своєму здоров’ю і фігурі.

Із чим можна їсти шашлик, а з чим – не можна

Дієтолог Альона Юдіна поділилася, з якими продуктами не можна поєднувати шашлик.

“На першому місці жирні соуси – майонезні та вершкові. Навіть якщо шашлик із курки, а соус жирний – буде велике навантаження на печінку та підшлункову залозу, може виникнути важкість у шлунку, можливі проблеми з травленням. Щодо впливу на фігуру, то якщо один раз вжити шашлик із жирним соусом, то набору ваги не буде”, – зазначила вона.

Замість жирних соусів дієтологиня радить обрати легкі – на томатній основі, наприклад, сацебелі або їсти аджику. Крім того, важливо враховувати й інші нюанси, з чим їсти шашлик.

На її думку, найгірше зло – споживати після шашлику солодощі, особливо в поєднанні з лимонадом чи солодким чаєм. Разом із солодощами, приміром, якщо йдеться про торт із кремом чи тістечко, в організм потрапить не лише купа цукру, а й додаткові жири. У кращому випадку – вершкове масло, а в гіршому – маргарин, і буде шалене навантаження на підшлункову та печінку. Внаслідок цього можливе загострення панкреатиту.

Шашлик – із чим краще їсти і чим запивати

Альона Юдіна розповіла, з чим їсти шашлик, щоб це було корисно.

“Єдине, з чим класно їсти шашлик, – це овочі, оскільки в них міститься багато клітковини. До цієї страви можна брати будь-які свіжі овочі, наприклад, капусту, помідор, огірок або перець. Можна поєднувати шашлик з овочами, приготованими на грилі, тушкованими на сковорідці або запеченими в духовці. Клітковина покращує моторику кишківника, допомагає перетравлювати шашлик і сприяє виведенню токсинів з організму”, – пояснила вона.

За словами дієтологині, до шашлику можна додати і трохи цільнозернового хліба або каші (наприклад, гречки, нешліфованого рису, булгура). Варто дотримуватися принципу тарілки – складних вуглеводів (круп і хліба) має бути чверть, половину має становити клітковина (тобто овочі), а ще чверть – м’ясо.

Вона також рекомендує не запивати шашлик солодкими газованими напоями, соками в пакетах і алкоголем. У солодких газованих напоях і соках велика кількість цукру, а це дуже погано – їхнє споживання призведе до стрімкого стрибка рівня глюкози в крові та створюватиме надмірне навантаження на підшлункову залозу. А вуглекислий газ провокуватиме здуття в кишечнику, дискомфорт.

“Алкоголь не бажано вживати з м’ясом, тим паче – у великих кількостях, особливо, якщо йдеться про поєднання з жирною свининою. Через алкоголь у поєднанні з жирним м’ясом на підшлункову залозу і на печінку буде шалене навантаження, і це може призвести до проблем із травленням, можливе загострення панкреатиту”, – попередила Юдіна.

На її думку, найкраще запивати шашлик звичайною водою без газу, оскільки, по-перше, вода полегшуватиме травлення, а по-друге, очищатиме смакові рецептори, завдяки чому можна буде краще відчути смак страви.

Ще, каже дієтологиня, запивати шашлик можна натуральним компотом без цукру або квасом, у якому міститься невелика кількість цукру. Узвар допомагає поліпшити травлення завдяки натуральним кислотам, які сприяють нормалізації роботи кишківника. Квас – це ферментований напій, який містить пребіотики – корисні бактерії, що позитивно впливають на мікрофлору кишківника та покращують травлення. Але не слід пити багато води, компоту чи квасу – вистачить склянки (зазвичай 200-250 мл).

Як правильно їсти шашлик: дієтологи назвали найкращі гарніри, соуси та напої

Дієтологиня

Вибір соусу – з чим смачно їсти шашлик

Говорячи про шашлик – з чим їсти і пити – важливо не забути про соуси. Лікар-дієтолог Євгенія Розум поділилася своїми рекомендаціями.

“До шашлику здоровим людям краще брати гіркі соуси, наприклад, гірчицю, хрін, оскільки вони трохи покращують перетравлення такої важкої їжі, покращують роботу шлунково-кишкового тракту”, – сказала фахівець.

За словами Євгенії, варто додавати кислі або кисло-солодкі соуси з ягід, оскільки ягоди є досить сильними антиоксидантами, і вони поєднуватимуться з будь-яким м’ясом та допомагатимуть організму боротися з продуктами горіння, що потрапляють в організм разом із шашликом. Приміром, можна вживати соус із вишні, смородини, журавлини. Можна самостійно зробити соус із заморожених або свіжих ягід – просто збити їх блендером.

Як правильно їсти шашлик: дієтологи назвали найкращі гарніри, соуси та напої

Лікар-дієтолог

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Не тільки смачно, а й корисно: який чай підвищує тиск, а який – знижує
  • Де і як зберігати м’ясо в холодильнику: ви точно кладете не туди
  • Ідеальне м’ясо для шашлику: рекомендації щодо вибору від дієтолога

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

Де і як зберігати м’ясо в холодильнику: ви точно кладете не туди

Розбираємося, скільки можна зберігати м'ясо в холодильнику та рибу і на яку полицю їх класти, щоб довше залишалися свіжими.Якщо вам хоч раз колись доводилося викидати зіпсоване м'ясо або рибу з холодильника, то ви…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…