Здоров'я

Названо 12 продуктів, у яких найбільше клітковини

Названо 12 продуктів, у яких найбільше клітковини

1. Колотий горох

Це насіння сушеного, колотого й очищеного гороху. Воно схоже на сочевицю і часто використовується в супах і рагу. У колотому горосі 8,2 г клітковини на 1/2 склянки приготованого продукту, пише Verywellhealth.

Однак, не додавайте в раціон продукти з високим вмістом клітковини різко. Занадто швидке збільшення щоденного споживання клітковини може призвести до здуття, спазмів у животі та газів.

2. Сочевиця

Сочевиця (бобові) належить до родини бобових. Бобові – це багаті на клітковину рослини, що включають сочевицю, горох і квасолю. Сочевиця багата кількома поживними речовинами, включно з 7,8 г клітковини на 1/2 склянки приготованого продукту.

Сочевиця ситна, і ви можете додавати її в супи, рагу і печеню.

3. Інжир

Його можна їсти свіжим, сушеним або приготованим. Дослідження показують, що завдяки високому вмісту клітковини – 7,3 г на порцію в 1/2 склянки, додавання інжиру в раціон може знизити ризик закрепів, здуття і дискомфорту в животі.

4. Лімська квасоля

Лімська квасоля (також відома як олійна квасоля) належить до сімейства бобових і містить 13,2 г на порцію розміром 1 склянка.

Приготована квасоля ліма має кремоподібну текстуру і злегка солодкуватий смак. Додайте квасолю ліма в улюблені супи, рагу або гарніри, щоб збільшити вміст клітковини та користь для здоров’я.

5. Нут

Цей рослинний білок багатий на клітковину – 6,3 г на 1/2 склянки, фолієву кислоту, залізо і багато іншого.

Ви можете насолоджуватися ним у вареному, розім’ятому або смаженому вигляді.

6. Чорнослив

Містить клітковину – 6,2 г на 1/2 склянки, відому користю для травлення. Чорнослив містить розчинну і нерозчинну клітковину, яка допомагає запобігти закрепам.

Ви можете додати чорнослив у раціон, додавши його в йогурт або вівсянку. Ви також можете додати пару штук у свій ранковий смузі.

7. Попкорн

Спробуйте збільшити щоденне споживання клітковини за допомогою кумедної закуски, наприклад, попкорну. Повітряний попкорн містить велику кількість клітковини – 5,8 г на 3 склянки в приготованому вигляді, і дуже мало жиру та калорій.

Спробуйте полити повітряний попкорн оливковою олією, посипати сушеними травами та пармезаном.

8. Квасоля

Містить клітковину – 5,7 г на 1/2 склянки в приготованому вигляді, і багата на білок. Вона допомагає вам зберігати ситість і задоволення між прийомами їжі.

Варена квасоля є основним продуктом у багатьох видах чилі та супів. Додавання бобових до раціону може стабілізувати рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку діабету.

9. Кіноа

Цей рослинний білок багатий на клітковину – 5,2 г на чашку приготованого продукту, та іншими поживними речовинами, такими як білок, магній, фолієва кислота і вітаміни групи B.

Квіноа – це універсальний білок, який подають як салат, гарнір або навіть готують як вівсянку для ситного сніданку.

10. Груші

Груші можна їсти свіжими або приготованими (включно зі шкіркою).13 Додайте нарізані груші до ранкової порції вівсянки, щоб збільшити споживання клітковини – 5,5 г на 1 середній плід.

11. Яблука

Яблука багаті на клітковину – 4,8 г на 1 середній плід, більша частина якої міститься в шкірці. Одне яблуко на день збільшує споживання клітковини, калію і вітаміну С.

Яблука отримують клітковину з пектину, рослинного крохмалю. Дослідження показують, що вживання продуктів, багатих на пектин, може запобігти закрепам і знизити потребу в проносних препаратах.

12. Грейпфрут

Клітковина в грейпфруті – 4,9 г на один плід, допомагає регулювати дефекацію і підтримує здоров’я мікробіома кишківника.

Скільки клітковини можна на день?

Більшості дорослих людей слід споживати близько 25-30 г клітковини на день.

Зосередьтеся на клітковині з продуктів. Головні джерела – фрукти, овочі, боби, горіхи і цільні зерна – всі продукти, які ми повинні їсти для здоров’я серця, мозку і кишківника, а також для загального благополуччя.

Інші новини про користь фруктів

Раніше стало відомо, у яких фруктах і ягодах найбільше антиоксидантів для здоров’я. Зокрема, дієтологи Лорі Барретт і Лорен Манакер назвали фрукти і ягоди, в яких антиоксидантів навіть більше, ніж у зеленому чаї.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…