Кава звужує судини, що спричиняє підвищення кров’яного тиску, але чи завжди це небезпечно?
Як кава впливає на організм
• Кава є стимулятором. Вона підвищує активність мозку та нервової системи, впливає на кровоносні судини й серце протягом 0,5-2 годин після вживання.
• Кава потрапляє у кров. Потрапивши у кров, кава взаємодіє з гормонами, рецепторами мозку та нейромедіаторами.
• Кава викликає реакцію кровоносних судин. Вона звужує артерії та вени, що спричиняє підвищення кров’яного тиску.
• Кава запускає реакцію “бий або тікай”. Вона підвищує частоту серцевих скорочень і кров’яний тиск.
Після випитої кави систолічний (верхнє число) артеріальний тиск підвищується на 3-14 мм рт. ст., а діастолічний (нижнє число) – на 4-13 мм рт. ст. Наприклад, якщо тиск був 120/80, то він може підвищитися до 134/93 після вживання кави.
Від чого залежить вплив кави на кров’яний тиск
• Вік. Кофеїн впливає на молодших людей сильніше, ніж на старших. В одному дослідженні у підлітків постійно спостерігалося значніше підвищення артеріального тиску, на відміну від дорослих.
• Стать. Деякі дослідження показали, що чоловіки метаболізують кофеїн швидше, ніж жінки. https://www.mdpi.com/2304-8158/10/6/1208
• Джерело кофеїну. Кава містить більше кофеїну, ніж чорний або зелений чай.
• Види та способи заварювання кави. Міцність різних видів кавових зерен та способів їх приготування може відрізнятися. .
• Толерантність. Приблизно через 15 днів щоденного вживання вплив кофеїну починає зменшуватися, і вам потрібно більше кави, щоб отримати той самий ефект.
• Куріння. Нікотин прискорює метаболізм, посилюючи вплив кофеїну на кров’яний тиск.
• Вагітність. Вагітним слід обмежити вживання кофеїну, адже плід не може його метабоолізувати.
• Серцеві захворювання. Тимчасове підвищення артеріального тиску від кофеїну може бути більш вираженим і небезпечним у людей із серцево-судинними захворюваннями.
Чи можна пити каву, якщо кров’яний тиск високий
Хоч кава спричиняє короткочасне підвищення артеріального тиску, вона не збільшує ризик хронічної гіпертонії. Ви можете вживати кофеїн при високому кров’яному тиску, але багато що залежить від вашого артеріального тиску та від того, чи регулярно ви п’єте каву.
Якщо у вас дуже високий кров’яний тиск, зверніть увагу на споживання кофеїну. В одному дослідженні одна або дві додаткові чашки кави щодня подвоїли ризик серцево-судинних захворювань, інфаркту або інсульту у кавоманів з гіпертонією другої та третьої стадії.. Дослідники не спостерігали цього ефекту у людей з нормальною, підвищеною або гіпертонією першої стадії.
Помірне споживання кави – 1-3 чашки на день – може бути корисним для людей, які регулярно п’ють каву. Дослідження, проведене за участю 8780 дорослих бразильців віком від 35 до 74 років, показало, що люди, які помірно п’ють каву, мають менший ризик розвитку високого кров’яного тиску, ніж ті, хто не п’є.
Скільки кави можна пити
Лікарі стверджують, що до 400 мг кофеїну (близько трьох-чотирьох 350-грамових чашок кави) на день безпечно для здорових дорослих. Для підлітків віком 12-18 років ця кількість становить 100 мг (одна 350-грамова чашка), а для осіб віком до 12 років – 2,5 мг на кілограм маси тіла. .
Вживання більшої кількості кави, ніж рекомендовано, може негативно вплинути на ваше здоров’я та спричинити такі симптоми, як тривога, підвищені пульс і артеріальний тиск, головний біль, нерегулярне серцебиття, розлад травлення, труднощі зі сном, нудота.
Раніше УНІАН розповідав, який чай корисніший – чорний чи зелений. Обидва вони виготовлені з однієї рослини – Camellia sinensis, і ви не помилитеся, обравши будь-який із них, проте є деякі тонкі відмінності між цим напоями, які можуть вплинути на ваш вибір.
І зелений, і чорний чай містять флавоноїдами, які, як відомо, мають протизапальні властивості, сповільнюють старіння, захищають від низки недуг, зокрема від серцевих і неврологічних. Проте чорний чай може містити більше флавоноїдів, ніж зелений. Тим часом вживання зеленого чаю пов’язане з нижчим ризиком високого кров’яного тиску порівняно з чорним чаєм. Як зелений, так і чорний чай містять кофеїн та амінокислоту під назвою L-теанін, яка впливає на здоров’я мозку. Зелений чай зазвичай містить трохи більше L-теаніну.