Пити “золоте молоко” – один зі способів розслабити кишківник перед сном.
Кишківник відповідальний за майже 70% імунної системи. Він також відіграє важливу роль у настрої, контролі ваги, роботі мозку та, звісно ж, травленні. Тому дбати про здоров’я кишківника особливо важливо. Ймовірно, вам траплялися рекомендації, що для цього потрібно збільшити споживання клітковини, вживати продукти, багаті на пробіотики. Дієтологи поділилися ще однією порадою: пити на ніч “золоте молоко”. Про це пише пише EatingWell.
“Золоте молоко – один з моїх улюблених способів розслабитися та дати кишківнику трохи турботи після дня харчування. У теплому вигляді – це кремова суміш куркуми, імбиру, кориці, чорного перцю та молока, що водночас живить і заспокоює”, – каже дієтологиня і лікарка-терапевтка Кара Хохрайтер.
“Золоте молоко” має протизапальні властивості
Головний інгредієнт цього заспокійливого напою – куркума, яка й надає йому характерного золотистого кольору. Вона багата на протизапальні сполуки, зокрема куркумін, який, згідно з дослідженнями, може зменшувати запалення слизової оболонки кишківника та захищати від аутоімунних захворювань, як-от хвороба Крона чи виразковий коліт.
Окрім куркуми, в “золотому молоці” також присутні інші протизапальні спеції: кориця, імбир і чорний перець. Останній, до речі, підсилює засвоєння куркуміну організмом.
“Золоте молоко” сприяє перистальтиці кишківника
Імбир здавна використовували для полегшення нудоти та розладів травлення. Хохрайтер зазначила, що він також допомагає їжі легше просуватися травним трактом, покращуючи перистальтику кишківника.
“Золоте молоко” допомагає при закрепах
Гідратація є ключовою для регулярного випорожнення. “Золоте молоко” (особливо на основі кокосового чи мигдального молока) також є рідиною, що допомагає запобігти закрепам. Існують припущення, що куркума може мати легкий послаблюючий ефект та допомагати при синдромі подразненого кишечника, однак ця властивість потребує подальших досліджень.
Пити чашку теплого “золотого молока” перед сном – корисна звичка, яка допоможе вам розслабитися та сприятиме нічному відновленню організму. Дослідження підтверджують: регулярний режим сну покращує його якість і позитивно впливає на здоров’я загалом. Хохрайтер радить поєднувати вживання напою з іншими заспокійливими ритуалами.
“Якщо пити його повільно, це допоможе переключити тіло в стан “відпочинку й травлення”, що сприяє спокійному сну та нічному оздоровленню кишківника”, – пояснила вона.
Як приготувати “золоте молоко”
1. Одягніть зручний одяг, вимкніть телефон.
2. У каструльці на середньому вогні змішайте молоко (коров’яче, рослинне) з куркумою, імбиром, корицею, чорним перцем та підсолоджувачем (наприклад, медом).
3. Доведіть до легкого кипіння й кип’ятіть 10 хвилин.
4. Перелийте в чашку, знайдіть затишне місце й насолоджуйтесь напоєм, читаючи книгу або медитуючи.
Раніше УНІАН назвав 5 найкращих причин пити кефір щодня. І одна з них – покращення здоров’я кишківника. Цей кисломолочний навій – один із кращих способів підтримати мікробіом кишківника. Він багатий на пробіотики, або “хороші” бактерії, які пригнічують шкідливі бактерії, тим самим підтримуючи баланс мікробіому.
Кефір містить понад 30 різних штамів пробіотиків – значно більше, ніж звичайний йогурт, пояснила дипломована дієтологиня Елізабет ДеРобертіс. За її словами, ці живі культури допомагають травленню, зменшують здуття живота та підтримують регулярність травлення, особливо після прийому антибіотиків або розладу шлунково-кишкового тракту.