Часто те, що продається у магазині, є не корисним продуктом, а звичайним десертом.
Гірка правда полягає у тому, що те, що робить йогурт смачним, тобто цукор, робить його також менш корисним. Тому, вибираючи йогурт у продуктовому магазині, перевіряйте інформацію на етикетці, зокрема список складників. На що слід звернути увагу?
Надлишок доданого цукру
Обов’язково перевірте як загальний вміст цукру, так і кількість доданого цукру. Обирайте йогурти із вмістом цукру менше як 8-10 грамів на порцію, а в ідеалі – без доданого цукру. Також зверніть увагу на список інгредієнтів. Доданий цукор може бути в різних формах. Кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози, тростинний цукор та фруктовий концентрат – це ті продукти, яких слід уникати у складі йогурту.
Штучні підсолоджувачі, ароматизатори та барвники
Деякі штучні добавки – ароматизатори, підсолоджувачі – пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та діабету. Штучні ароматизатори часто позначаються розпливчастими фразами на зразок “штучний ароматизатор”, “натуральний ароматизатор”. Поширені штучні підсолоджувачі – це аспартам та ацесульфам калію (ацесульфам-К).
Щодо штучних барвників, то уникайте таких інгредієнтів, як Синій 1, Синій 2, Зелений 3, Червоний 3, Червоний 4, Жовтий 5 та Жовтий 6. Натомість обирайте йогурти, до складу яких входить буряковий порошок або куркумін.
Згущувачі
Густота та консистенція вашого йогурту можуть залежати від наявності у них згущувачів – інгредієнтів, яких краще уникати. Наприклад, згущувач карагенан пов’язують із проблемами травлення та запаленням.
Як вибрати корисний йогурт
Йогурт вважається здоровою їжею, якщо у ньому немає непотрібних наповнювачів.
“Якщо ви намагаєтеся з’ясувати, який йогурт найкраще підходить для вашого загального здоров’я, тоді гарною ідеєю буде обмежити споживання йогуртів, які здаються десертом”, – пояснила магістерка наук, дипломована спеціалістка, соціальна консультантка Емі Браганьїні.
У складі здорового йогурту дуже мало інгредієнтів – лише два або три. Це – пастеризоване молоко, вершки та живі активні культури. Тому при виборі орієнтуйтеся на список складників.
Більшість йогуртів містять щонайменше 10 грамів білка на порцію, але деякі, як-от грецький чи ісландський, можуть містити від 12 до 20 грамів білка на порцію. Саме їх варто обирати.
Щодо пробіотиків – корисних для кишківника бактерій, то вони природним чином присутні в йогурті. Йдеться про такі поширені штами пробіотиків, як Lactobacillus bulgaricus , Streptococcus thermophilus , Lactobacillus acidophilus , Bifidobacterium, Lacticasebacillus casei.
Йогурти повинні бути без доданого цукру або з низьким його вмістом. Вдома ви можете самостійно підсолодити продукт натуральними інгредієнтами, такими як фрукти або мед. Якщо ви купуєте йогурт, що містить підсолоджувач, обирайте підсолоджувачі натурального походження, як-от стевія.
Раніше УНІАН розповідав про користь грецького йогурту. Зокрема, йшлося про 6 його переваг для здоров’я. Як з’ясували учені, цей продукт покращує здоров’я кісток, регулює роботу кишківника, позитивно впливає на роботу серця, сприяє росту м’язів, підтримує триваліше відчуття ситості, а також допомагає регулювати рівень цукру у крові.