Такий напій легко можна приготувати в домашніх умовах.
Чайний гриб – це напій, у якому дуже висока концентрація дріжджів і бактерій, вважається, що батьківщина його – Китай. За деякими даними, світом він почав поширюватися після Першої світової війни, а в СРСР став популярним через відсутність великого асортименту прохолодних напоїв. Багато людей і досі намагаються виростити його вдома.
Чим корисний чайний гриб – переваги та відмінності від комбучі
Що таке чайний гриб – з’ясували, тепер звернемося до корисних властивостей “народного улюбленця”. По-перше, варто розуміти, що, незважаючи на використання напою в народній медицині, ні корисні його властивості, ні реальний вплив на організм не доведені з медичного погляду. Тому не варто сприймати чайний гриб як ліки.
Сам по собі чайний гриб – це слизький коржик жовтого або коричневого кольору, який збільшується в розмірах, поки росте. Крім того, ріст гриба супроводжується виробленням різних хімічних сполук, серед яких оцтова кислота. Саме тому напій у підсумку газований, злегка схожий на квас.
Чайний гриб комбуча – це суперфуд, який настоюється на зеленому, білому і чорному чаї, іноді в нього додають фрукти і ягоди. Взагалі, це той самий чайний гриб, який люди вирощували в Китаї та СРСР, просто з модифікаціями.
Як виростити чайний гриб – інструкція
Якщо вам подобається такий напій або ви хочете просто спробувати його приготувати, запам’ятовуйте, як зробити чайний гриб самостійно. Якщо ви будете робити його з нуля, то це первинна ферментація чаю. Вам потрібно:
- закип’ятити 500 мл води;
- у миску або велику чашку засипати п’ять-шість чайних ложок заварки;
- додати п’ять-сім столових ложок цукру;
- залити окропом, настоювати двадцять хвилин.
Після закінчення цього часу напій потрібно процідити через марлю і дочекатися, поки він охолоне. Потім перелити в миску або трилітрову банку, накрити марлею або великим шматком бавовняної тканини й залишити за кімнатної температури. Переміщати куди-небудь ємність із чаєм не можна, поки гриб не сформується. Найприємніший смак напій має через 5-6 днів ферментації, але деякі вважають за краще чекати 10-14 діб. Тут потрібно дивитися за вашими вподобаннями – що довше настоюється гриб, то більш оцтовий у нього присмак.
Чому чайний гриб тоне в банці
Якщо чайний гриб потонув, це не страшно – через три години він має піднятися назад. У крайньому разі – через три дні. Якщо цього не сталося, то варто задуматися, як реанімувати чайний гриб.
Вам потрібно дістати його, промити кип’яченою теплою водою. Потім ретельно вимити банку, в якій був гриб, бажано з содою – без агресивних засобів для чищення. Далі необхідно приготувати свіжий настій – 10 ложок заварки на 1 літр окропу. Остудити його, залити в банку, повернути на місце гриб. Всипати 100 грамів цукру так, щоб крупинки не потрапили на гриб, інакше в нього буде опік. Коли все буде готово, комбучу потрібно перемістити в темне прохолодне місце і чекати готовності напою.
Вас також можуть зацікавити новини:
- 5 дерев притягують блискавку як магніт: їх не можна садити на ділянці
- Як правильно їсти шашлик: дієтологи назвали найкращі гарніри, соуси та напої
- Авокадо дозріє в 10 разів швидше: потрібно покласти його в пакет з одним фруктом