Однієї або двох столових ложок оливкової олії (бажано першого віджиму) щодня зазвичай достатньо для поліпшення здоров’я серця.
Так, дослідження показують, що оливкова олія може:
- Сприяти підтримці здорового рівня холестерину
- Сприяти насиченню (почуттю ситості, яке може запобігти переїданню)
- Забезпечувати постійне джерело антиоксидантів, що важливо для профілактики захворювань
- Підтримувати здоров’я кишечника
Зокрема, оливкова олія допомагає знизити артеріальний тиск за рахунок:
- боротьби з окислювальним стресом (дисбалансом шкідливих молекул, відомих як вільні радикали, і корисних антиоксидантів, які можуть сприяти старінню клітин і хворобам)
- поліпшення ендотеліальної функції (того, наскільки добре працюють кровоносні судини)
- розслаблення кровоносних судин
Однією з основних поживних переваг оливкової олії є високий вміст ненасичених “здорових” жирів. Вони допомагають знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) (“поганого холестерину”), тим самим знижуючи артеріальний тиск і ризик серцевих захворювань та інсульту.
Оливкова олія також містить поліфеноли, які допомагають боротися з окислювальним стресом і запобігати запаленню. Вони сприяють розслабленню кровоносних судин і поліпшенню ендотеліальної функції, що життєво важливо для зниження високого артеріального тиску.
При цьому оливкова олія першого віджиму зазвичай містить більшу кількість цих сполук, ніж звичайна оливкова олія. І дослідження показують, що помірне споживання оливкової олії першого віджиму пов’язане з поліпшенням артеріального тиску, особливо коли вона замінює насичені жири в раціоні.
Скільки часу потрібно, щоб олія подіяла?
Скільки слід вживати?
Однієї або двох столових ложок маслинової олії (переважно першого віджиму), яку ви вживаєте на постійній основі, зазвичай достатньо для поліпшення здоров’я серця, а також для забезпечення переваг, що виходять за рамки зниження кров’яного тиску.
Раніше дієтологи назвали 6 продуктів із натрієм, які потрібні організму.