Лосось більш калорійний, але також містить унікальні поживні речовини.
У списках продуктів із високим вмістом білка лосось і курка посідають верхні позиції. І хоча обидва варіанти відмінно підходять для включення в раціон, є деякі важливі відмінності в поживній цінності між лососем і куркою, про які слід пам’ятати, розповіли дієтологи порталу Today.com.
Що стосується вмісту білка, лосось і курка містять “практично однакову” кількість, каже зареєстрований дієтолог Наталі Ріццо, – близько 20 грамів білка на порцію. Це означає, що головна реальна відмінність – це жир. Водночас, пояснює Ріццо, хоча лосось жирніший за курячу грудку, “це хороший жир”. Лосось містить тип корисної жирної кислоти, яка міститься тільки в морепродуктах.
Білок у лососі та курці
Дорослим зазвичай слід прагнути отримувати від 20 до 40 грамів білка з кожним прийомом їжі. У 3 унціях лосося (90 грамів) ви отримаєте близько 23 грамів білка порівняно з 25 у тій самій кількості курячої грудки і 21 у курячих стегнах. Однак, якщо ви шукаєте найпісніше й найефективніше джерело білка для калорій, куряча грудка – це те, що вам потрібно.
Жир
У курячій грудці всього 3 грами жиру, менше грама з яких є насиченими жирами. Тим часом, лосось і темне м’ясо курки містять більше жиру, маючи 5 грамів і 7 грамів на порцію відповідно.
При цьому майже весь жир у лососі надходить із корисних ненасичених жирів, що загалом робить його кращим варіантом, ніж курячі стегна.
Мононенасичені жири є ключовою частиною середземноморської дієти і пов’язані з корисним впливом на холестерин. А поліненасичені жири включають жирні кислоти омега-3 і омега-6, які пов’язані з великою користю для здоров’я серця і мозку.
Інші поживні речовини
Лосось – один із небагатьох продуктів, багатих на вітамін D. У лососі ви також знайдете вітамін B12, який потрібен нашому організму для правильного функціонування нервів і кров’яних клітин. Вітамін B12 також необхідний для запобігання певного типу анемії.
І куряча грудка, і темне м’ясо курки забезпечать вас набором необхідних мінералів, включно із залізом, фосфором і цинком. Курка також містить вітамін B12, а також холін, які необхідні нашому організму для розвитку мозку, настрою і процесів пам’яті.
Що корисніше: лосось чи курка?
Лосось і курка – це продукти з високим вмістом білка, які можуть бути частиною здорового харчування. Лосось і темне м’ясо курки трохи жирніші та калорійніші, ніж куряча грудка. Але більша частина жиру в цих продуктах, особливо в лососі, вважається “хорошим жиром”, який корисний для здоров’я серця і мозку.
Якщо ви дотримуєтеся дієти, яка фокусується на отриманні максимальної кількості ситного білка за мінімум калорій, куряча грудка – це простий вибір. Однак майте на увазі, що темне м’ясо курки або лосося буде лише трохи калорійнішим, ніж та сама порція курячої грудки, – а жир, який містять ці продукти, додає і смаку, і корисних жирних кислот.
Раніше дієтологи назвали 5 видів риб, корисних для серця.