Здоров'я

Що корисніше – лосось чи курка: дієтологи дали відповідь

Що корисніше - лосось чи курка: дієтологи дали відповідь

У списках продуктів із високим вмістом білка лосось і курка посідають верхні позиції. І хоча обидва варіанти відмінно підходять для включення в раціон, є деякі важливі відмінності в поживній цінності між лососем і куркою, про які слід пам’ятати, розповіли дієтологи порталу Today.com.

Що стосується вмісту білка, лосось і курка містять “практично однакову” кількість, каже зареєстрований дієтолог Наталі Ріццо, – близько 20 грамів білка на порцію. Це означає, що головна реальна відмінність – це жир. Водночас, пояснює Ріццо, хоча лосось жирніший за курячу грудку, “це хороший жир”. Лосось містить тип корисної жирної кислоти, яка міститься тільки в морепродуктах.

Білок у лососі та курці

Дорослим зазвичай слід прагнути отримувати від 20 до 40 грамів білка з кожним прийомом їжі. У 3 унціях лосося (90 грамів) ви отримаєте близько 23 грамів білка порівняно з 25 у тій самій кількості курячої грудки і 21 у курячих стегнах. Однак, якщо ви шукаєте найпісніше й найефективніше джерело білка для калорій, куряча грудка – це те, що вам потрібно.

Жир

У курячій грудці всього 3 грами жиру, менше грама з яких є насиченими жирами. Тим часом, лосось і темне м’ясо курки містять більше жиру, маючи 5 грамів і 7 грамів на порцію відповідно.

При цьому майже весь жир у лососі надходить із корисних ненасичених жирів, що загалом робить його кращим варіантом, ніж курячі стегна.

Мононенасичені жири є ключовою частиною середземноморської дієти і пов’язані з корисним впливом на холестерин. А поліненасичені жири включають жирні кислоти омега-3 і омега-6, які пов’язані з великою користю для здоров’я серця і мозку.

Інші поживні речовини

Лосось – один із небагатьох продуктів, багатих на вітамін D. У лососі ви також знайдете вітамін B12, який потрібен нашому організму для правильного функціонування нервів і кров’яних клітин. Вітамін B12 також необхідний для запобігання певного типу анемії.

І куряча грудка, і темне м’ясо курки забезпечать вас набором необхідних мінералів, включно із залізом, фосфором і цинком. Курка також містить вітамін B12, а також холін, які необхідні нашому організму для розвитку мозку, настрою і процесів пам’яті.

Що корисніше: лосось чи курка?

Лосось і курка – це продукти з високим вмістом білка, які можуть бути частиною здорового харчування. Лосось і темне м’ясо курки трохи жирніші та калорійніші, ніж куряча грудка. Але більша частина жиру в цих продуктах, особливо в лососі, вважається “хорошим жиром”, який корисний для здоров’я серця і мозку.

Якщо ви дотримуєтеся дієти, яка фокусується на отриманні максимальної кількості ситного білка за мінімум калорій, куряча грудка – це простий вибір. Однак майте на увазі, що темне м’ясо курки або лосося буде лише трохи калорійнішим, ніж та сама порція курячої грудки, – а жир, який містять ці продукти, додає і смаку, і корисних жирних кислот. 

Раніше дієтологи назвали 5 видів риб, корисних для серця.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…