Дієтологи детально розповіли, як правильно вводити цей напій у раціон і попередили, що пити його щодня не варто.
Соцмережі перетворили багато суперпродуктів із простого тренду на центр уваги. Однак один із них став мегапопулярним – це насіння чіа.
Як розповіла дієтологиня з метаболізму Адіана Кастро, вода з насінням чіа може стати корисним доповненням до щоденної оздоровчої програми, але важливо вводити її поступово, пише Marthastewart.
Вона зазначила, що якщо ви новачок у додаванні клітковини, починайте повільно, щоб уникнути дискомфорту в травленні, наприклад здуття живота.
Покроковий підхід до початку пиття води з насінням чіа:
- Дні 1-3: 1 чайна ложка насіння чіа на півсклянки води;
- Дні 4-6: 2 чайні ложки насіння чіа на склянку води;
- Дні 7-9: 1 столова ложка насіння чіа на півтори склянки води;
- Дні 10-12: 1,5 столових ложки насіння чіа на дві з чвертю склянки води;
- Дні 13 і далі: 2 столові ложки насіння чіа на 3 склянки води (максимальна рекомендована денна норма).
За словами Кастро, щоб отримати користь від води з чіа, розмішайте суміш, щоб насіння не злиплося, і дайте йому настоятися протягом 15-30 хвилин перед вживанням. Якщо шлунок чутливий до клітковини, почніть пити її під час або після їди, а не натщесерце.
У міру того, як організм звикне, ви можете почати пити її за 15 хвилин до їди, щоб сприяти відчуттю ситості. Організм кожної людини реагує по-різному, тому, якщо ви відчуваєте сильне здуття живота чи дискомфорт, зменшіть споживання і обов’язково підтримуйте водний баланс, порадила Кастро.
Вода з насінням чіа може потенційно сприяти зниженню ваги, балансуючи рівень цукру в крові та керуючи почуттям голоду протягом дня, додала дієтологиня Ліза Московіц.
Найпопулярніше твердження про воду з чіа в соцмережах полягає в тому, що вона підтримує здоров’я травної системи. “Вона багата на клітковину і підтримує здоровий мікробіом кишківника. Мікробіом – це життєво важливо, оскільки він допомагає травленню, імунітету та настрою. Коли ваш кишківник у рівновазі, все тіло працює краще”, – пояснила Кастро.
Насіння чіа містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, яка може підтримувати здоров’я травної системи і сприяти відчуттю ситості, щоб ви не переїдали, додала дієтологиня Франческа Альфано.
“Крім безлічі поживних речовин, вода з насіння чіа також може помітно поліпшити травлення і регулярність походів у туалет. Якщо ви боретеся із запорами, вода з насіння чіа може стати вашим новим найкращим другом”, – сказала Московіц.
Крім цього, насіння чіа – це чудовий рослинний білок, який можна включити в раціон, допомагаючи підтримувати енергію протягом дня. Додавання насіння чіа може допомогти в регулюванні рівня цукру в крові, забезпечуючи постійний запас енергії та запобігаючи стрибкам і падінням. За словами Кастро, воно багате жирними кислотами омега-3.
Крім тенденції вживання води з насінням чіа, його можна додавати у вівсянку, смузі, йогурт і салати.
“Якщо комусь подобається вода з чіа, і вона допомагає підтримувати водний баланс або почуватися ситнішим, немає нічого поганого в тому, щоб іноді включати її в раціон. Але немає необхідності пити її щодня, і це безумовно не обов’язково, щоб побачити користь насіння чіа”, – попередила Альфано.
Інші новини про насіння чіа
Раніше дієтологиня Андреа Матіс назвала протизапальний інгредієнт №1, який можна додати до раціону, щоб отримати додатковий заряд поживних речовин.
Фахівчиня зазначила, що додавання насіння чіа, наприклад, у смузі – це простий, але ефективний спосіб збагатити раціон омега-3 жирними кислотами, клітковиною та антиоксидантами, які відіграють роль у зменшенні запалення та підтримці загального здоров’я.