Чорний чай може допомогти, якщо ви відчуваєте брак енергії, і, можливо, принесе ще кілька додаткових переваг для здоров’я.
Замість того щоб наливати другу або навіть третю чашку кави, краще заварити чорний чай. Цей напій не тільки містить кофеїн, а й додаткові корисні речовини, які допоможуть підвищити рівень енергії, поліпшити концентрацію уваги та підтримати настрій.
Видання Eating Well пише, що чорний чай пов’язаний з численною користю для здоров’я, включно зі здоров’ям серця і довголіттям.
Чорний чай для бадьорості та енергії
З усіх сортів чаю чорний містить найбільшу кількість кофеїну. Хоча точна кількість кофеїну залежить від сорту і часу заварювання.
Вміст кофеїну у 8-унціях (227 грам) трьох популярних сортів чорного чаю:
- Дарджилінг: 26-44 мг, хоча в окремих сортах може бути до 90 мг кофеїну.
- Ассам: 60-100 мг.
- Англійський сніданок: 30-60 мг.
Варто зазначити, що в такому ж обсязі кави міститься 90-120 мг кофеїну.
Дієтологиня Крістін Дреєр рекомендує заварювати чорний чай від трьох до п’яти хвилин, щоб отримати максимальну користь.
На відміну від кави та енергетичних напоїв, які можуть викликати нервове збудження, чорний чай містить амінокислоту L-теанін, яка протидіє деяким негативним побічним ефектам кофеїну.
Містить антиоксиданти
Чорний чай – багате джерело антиоксидантів, які можуть допомогти зменшити хронічне запалення і захистити від деяких хронічних захворювань, як-от діабет 2-го типу, хвороби серця і деякі форми раку.
“Антиоксиданти борються з вільними радикалами в організмі, що знижує ймовірність розвитку багатьох хронічних захворювань у майбутньому”, – каже дієтологиня Ліндсі Фенкл, яка працює з пацієнтами, котрі страждають на хронічні запалення та аутоімунні захворювання.
Зокрема, чорний чай містить поліфеноли, такі як теарубігін, і клас флавоноїдів, відомих як катехіни. Крім протизапальної дії, ці антиоксиданти благотворно впливають на здоров’я клітин і профілактику захворювань.
Може поліпшити здоров’я серця
Чорний чай корисний для серця багато в чому завдяки високому вмісту антиоксидантів, і він може бути ще кориснішим, якщо вживати його замість напоїв з високим вмістом цукру, таких як газована вода.
“Чорний чай зазвичай вживають як “солодкий чай”, який містить більше калорій і цукру”, – каже Фенкл.
6 найкращих чаїв, коли потрібна енергія
Йерба Мате – це чай південноамериканського походження, який, як було показано, покращує когнітивні функції та концентрацію уваги. Хоча необхідні додаткові дослідження, деякі з них засвідчили, що мате може позитивно впливати на мікробіом кишківника та імунну систему, а також підвищувати рівень енергії та концентрацію уваги завдяки кофеїну.
Зелений чай. Зелений чай містить помірну кількість кофеїну порівняно з чорним чаєм – близько 29 мг на 8-унцій. Як і чорний, зелений чай містить L-теанін. У ньому також багато поліфенолів та антиоксидантів. Було встановлено, що щоденне вживання зеленого чаю сприяє поліпшенню пам’яті та виконавчої функції, особливо з віком.
Матча. Листя маття вирощують далеко від сонячного світла, що забезпечує вищу концентрацію антиоксидантів і кофеїну, порівняно зі звичайним зеленим чаєм. Залежно від кількості порошку і часу заварювання, типова 2-4-грамова порція містить від 38 до 176 мг кофеїну.
Білий чай. Білий чай виготовляється з “молодого” чайного листя і не піддається такій обробці, як інші види чаю, що дає змогу отримати вищий рівень поживних речовин. Білий чай також має легший, ніж ніжний смак, ніж зелений або чорний, і містить менше кофеїну. В одній чашці міститься від 6 до 55 мг кофеїну. Як і багато інших видів чаю, білий чай містить антиоксиданти і може сприяти поліпшенню концентрації уваги.
Чорний чай – шкода напою
Людям із залізодефіцитною анемією, можливо, варто обмежити споживання чорного чаю.
“Чорний чай містить таніни, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза”, – каже Дреєр.
З цієї причини вона рекомендує пити чорний чай між прийомами їжі, а не під час їжі, щоб рівень заліза залишався в здоровому діапазоні.
“Хоча в чорному чаї менше кофеїну, ніж у каві, надмірне споживання може призвести до занепокоєння, безсоння, прискореного серцебиття і проблем із травленням, – додає вона.
У зв’язку з цим рекомендується обмежити вживання кофеїну до 400 мг на день для більшості дорослих і до 200 мг на день у період вагітності.
Раніше УНІАН писав, як чорний чай впливає на мозок.