Дім

Як приготувати батат, щоб він був ніжним і ароматним: поради шеф-кухаря

Як приготувати батат, щоб він був ніжним і ароматним: поради шеф-кухаря

На смак цей овоч радше нагадує моркву чи гарбуз, ніж, власне, картоплю

Батат – це поживний і смачний овоч, який можна готувати різними способами. На смак цей овоч радше нагадує моркву чи гарбуз, ніж, власне, картоплю. Батат корисний для здоров’я – він покращує чутливість до інсуліну, знижує ризики розвитку діабету другого типу та раку, а також покращує імунітет і травлення. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, як правильно приготувати батат.

Як запекти батат у духовці

Батат можна запікати цілим або нарізаним. Нарізані шматочки готуються швидше, але цілий батат у шкірці економитиме ваш час та зусилля.

Щоб приготувати батат, увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. У цей час ретельно вимийте овоч, потерши щіткою, а потім витріть насухо. Якщо запікаєте батат цілим, проткніть його виделкою в 3-4 місцях, щоб під час випікання всередину потрапляла пара і він рівномірно готувався. Застеліть деко фольгою та викладіть на неї солодку картоплю. Випікайте цілий овоч 30 хвилин, потім переверніть і випікайте ще 30 хвилин. Шкірочка має стати хрусткою, а всередині готовий батат має бути м’яким. Якщо ви готуєте нарізаний овоч, випікайте його всього 30 хвилин.

Як відварити батат

Якщо ви хочете приготувати пюре, батат найкраще відварити.

  1. Промийте овоч зі щіткою, очистьте шкірку та наріжте однаковим кубиком.
  2. Покладіть нарізаний батат у каструлю, залийте водою та поставте на вогонь.
  3. Коли вода закипить, підсоліть батат і варіть від 7 до 15 хвилин, залежно від розміру кубиків.
  4. Перевірити готовність овочу можна, проткнувши виделкою чи кінчиком ножа: вони повинні легко увійти в шматочок.

Якщо ви вирішили варити цілий батат, це займе від 20 до 50 хвилин, залежно від розмірів.

Як приготувати батат на сковороді

Щоб посмажити батат промийте його, за бажанням очистьте та наріжте на невеликі кубики розміром приблизно 2 см чи продовгасті брусочки товщиною близько 1 см. Розігрійте у пательні 1 столову ложку олії, а коли вона прогріється, викладіть батат. Смажте, помішуючи, 10-15 хвилин до готовності, додавши ще 1 столову ложку олії, коли перша всотається в батат. Шматочки мають бути рум’яними, мати скоринку і легко піддаватися ножу чи виделці. Готовий батат потрібно викласти на застелену паперовим рушником тарілку, щоб вона всотала зайвий жир.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…