Дослідження показують, що вівсянка може підтримувати контроль цукру в крові та знижувати рівень холестерину і багато іншого.
Вівсянка – це джерело корисних для серця цільних зерен, клітковини та інших поживних речовин, а також безліч переваг для здоров’я.
Дослідження показують, що вівсянка може підтримувати контроль цукру в крові та знижувати рівень холестерину, допомагає контролювати вагу, покращує здоров’я травної системи, пише Verywellhealth.
1. Знижує ризик хронічних захворювань
Поліфеноли, що містяться у вівсянці, мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Вони відіграють ключову роль у боротьбі з окислювальним стресом, який відбувається, коли організм намагається відбити вільні радикали, що ушкоджують клітини.
Дослідження показують, що поліфеноли вівсянки можуть допомогти протистояти ефектам старіння і потенційно запобігати хронічним захворюванням, таким як:
- Хвороби серця
- Інсульт
- Діабет 2 типу
- Ожиріння
2. Покращує реакцію інсуліну і знижує рівень цукру в крові
Вівсянка може бути корисною людям з діабетом 2 типу. Дослідження показують, що бета-глюканова клітковина у вівсянці може знизити рівень цукру в крові та поліпшити чутливість до інсуліну.
Як складний вуглевод, вівсянка допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, знижуючи стрибки і падіння цукру після їди.
3. Містить багато вітамінів і мінералів
Залізо, магній, селен і цинк у вівсянці корисні для підтримки нервової та м’язової функції. Вона також багата розчинною клітковиною, особливо бета-глюканом, яка може допомогти знизити рівень холестерину і поліпшити здоров’я серця.
4. Покращує рівень холестерину
Дослідження показують, що бета-глюкан вівсянки може знизити рівень загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності, підтримуючи здоров’я серця. Споживання вівса знижує рівень холестерину за рахунок додавання великої кількості клітковини в раціон. Це може бути особливо корисно для зниження ризику серцевих захворювань у людей з помірно високим рівнем холестерину.
5. Допомагає контролювати вагу
У дослідженні люди, які вживали овес протягом 12 тижнів, продемонстрували зниження ваги тіла, рівня жиру в організмі та співвідношення талії до стегон порівняно з тими, кому давали плацебо.
Інше дослідження припускає, що бета-глюкан вівсянки може позитивно впливати на гормони апетиту (грелін) і викликати відчуття ситості, знижуючи щоденне споживання калорій.
6. Сприяє здоров’ю кишківника
Бета-глюкан вівсянки – це розчинна клітковина і пребіотик з різними корисними для здоров’я травної системи властивостями. Дослідження показують, що вживання вівса і вівсянки сприяє збільшенню кількості та різноманітності корисних кишкових бактерій у людей зі шлунково-кишковими захворюваннями.
Вживання вівса також допомагає кишковому мікробіому, покращуючи проникність кишківника, тобто здатність організму засвоювати поживні речовини зі споживаної їжі.
7. Знижує ризик астми
Введення вівсянки в раціон на ранньому етапі може допомогти знизити ризик астми. Дослідження показують, що включення вівсянки в раціон дитини може допомогти знизити ймовірність розвитку астми завдяки тому, що ця їжа допомагає зменшити запалення.
8. Позбавляє від закрепів
Багатий вміст клітковини у вівсянці також підтримує здорове травлення і потенційно знімає закрепи. Розчинна клітковина вівсянки корисна для нормалізації дефекації.