Здоров'я

Коли вранці можна пити каву: вчені знайшли відповідь

Коли вранці можна пити каву: вчені знайшли відповідь

Для багатьох кава є невід’ємною частиною звичного способу життя: щоденний ритуал і швидкий засіб від ранкової сонливості. Ба більше, нещодавнє дослідження показало, що люди, які п’ють її на початку дня, мають менше шансів померти передчасно.

Видання The Times з’ясувало, як саме працює популярний напій і як краще його вживати.

Як кава пробуджує нас

Ключовою речовиною, що чинить стимулюючу дію кави, є кофеїн – молекула, дуже схожа на аденозин – хімічну речовину, що природним чином утворюється в мозку.

Зазвичай аденозин накопичується протягом дня, зв’язуючись із рецепторами, які викликають сонливість. Коли ми п’ємо каву, кофеїн блокує ці рецептори, не даючи аденозину повідомити нам, що ми втомилися і потребуємо відпочинку. У результаті ми почуваємося бадьорішими. Незліченні тести підтвердили, що кава покращує швидкість реакції, пильність і увагу.

Чи може кава підвищити рівень щастя і позбавити головного болю

Кофеїн також може впливати на рівень дофаміну, підвищуючи настрій і мотивацію. Крім того, він викликає легке звуження кровоносних судин у мозку, що може допомогти заспокоїти головний біль і пояснює, чому кофеїн іноді включають до складу ліків від мігрені.

Можливо також, що звуження судин призводить до незначного підвищення температури мозку, вважає доктор Ніна Ржехоржек із Кембриджського університету.

Доктор Ендрю Халтон, експерт зі спортивних наук з Університету Суррея, каже, що кофеїн може підштовхнути організм до спалювання більшої кількості жиру.

“Є також дослідження, які показують, що ви можете збільшити свою силу і потужність”, – сказав він. “Це може бути пов’язано зі зменшенням сприйняття зусиль. Якщо ви вважаєте, що працюєте менше і відчуваєте менше болю, то можете навантажувати себе сильніше”.

Пік цього ефекту настає приблизно через 45 хвилин після приймання препарату, але в різних людей він може бути різним.

Коли найкраще випити кави

Багато хто з нас тягнеться до кави одразу після того, як встає з ліжка, але є теорія, що краще почекати з цим.

Незадовго до підйому наш організм природним чином виробляє кортизол – гормон стресу, який допомагає нам прокинутися. Кава може підвищити рівень кортизолу, що може спричинити небажаний сплеск бадьорості та призвести до підвищення толерантності й залежності від кофеїну.

“Деякі дані свідчать про те, що почекати трохи після пробудження – можливо, годину – перед першою чашкою кави може бути корисно”, – зазначила Ржехорзек.

“Кавовий сон”

“Кавовий сон” передбачає вживання невеликої кількості кофеїну безпосередньо перед коротким сном. Оскільки кофеїн починає діяти приблизно через 20-45 хвилин, ідея полягає в тому, що ви отримуєте подвійний заряд бадьорості: один від сну, а інший від дії кофеїну. Знову ж таки, досліджень у цій галузі не так багато, але Ржехорзек каже, що, можливо, варто поекспериментувати.

Скільки діє кава

Період напіврозпаду кофеїну зазвичай становить від трьох до п’яти годин, а це значить, що якщо ви вип’єте каву пізно ввечері або вдень, вона все ще може перебувати у вашому організмі, коли ви намагатиметеся заснути. Лікарі рекомендують обмежити споживання кави першою половиною дня.

Однак ваша генетика відіграє дуже велику роль у тому, як ви реагуєте на кофеїн, зокрема й у тому, як він впливає на сон. Для деяких людей період напіврозпаду може становити десять годин, каже Халтон.

NHS рекомендує не перевищувати 400 мг на день, але деякі люди можуть відчувати тремтіння, прискорене серцебиття, занепокоєння і безсоння за менших доз. Вагітним жінкам рекомендується не перевищувати 200 мг кофеїну на день.

У тих, хто випивав до трьох чашок, також спостерігалися ознаки здоровішого серця: лівий шлуночок мав товстіші м’язові стінки, а серце перекачувало більше крові за кожен удар. У тих, хто випив понад три чашки, серце було міцнішим, але ризик смерті не знизився.

Інше дослідження, опубліковане в International Journal of Stroke, показало, що вживання до трьох чашок кави по 250 мл на день не чинить негативного впливу на ризик інсульту, але вживання чотирьох і більше чашок підвищує цей ризик. Інші дослідження пов’язують каву зі здоровішим мікробіомом і зниженням рівня жиру в організмі.

Раніше УНІАН писав, як прибрати гіркоту з кави без цукру і молока.

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…