Здоров'я

Чи можна їсти пророщену картоплю: лікарі попередили про неприємні наслідки

Чи можна їсти пророщену картоплю: лікарі попередили про неприємні наслідки

Сертифікована дієтологиня Лорен Гарріс-Пінкус пояснює: “Картопля містить два види глікоалкалоїдів, обидва з яких є натуральними токсинами, званими соланіном і чаконіном, і хоча вся картопля містить ці глікоалкалоїди, їхня концентрація найбільша у вічках, зеленій шкірці та паростках”.

Зелений відтінок у картоплі зумовлений хлорофілом, який не є токсичним, але його зелений колір є гарною ознакою того, що концентрація глікоалкалоїдів надлишкова і що вам слід викинути картоплю.

За словами Ендрю Столбаха, доктора медицини, токсиколога і лікаря невідкладної допомоги, глікоалкалоїди в пророслій картоплі можуть спричиняти деякі досить неприємні симптоми.

“Глікоалкалоїди спричиняють шлунково-кишкові розлади – спазми, діарею, нудоту і блювоту”, – каже Столбах. – “Теоретично вони призводять до зниження кров’яного тиску, лихоманки, неврологічних симптомів і навіть смерті, але це трапляється надзвичайно рідко. Більшість людей просто відчують легкий шлунково-кишковий розлад”.

Водночас, згідно з дослідженням 2024 року, опублікованим у Journal of Experimental and Basic Medical Sciences, було кілька рідкісних випадків смерті після вживання картоплі. Симптоми зазвичай проявляються протягом кількох годин, але в деяких випадках це може зайняти до дня. Як правило, отруєння такою токсичною картоплею можна лікувати вдома.

Як знизити токсичність

Найкраще викинути пророслу картоплю із зеленими плямами. Однак ви можете спробувати видалити плями та паростки і продовжувати готувати, хоча дієтологи зазначають, що це не рекомендується.

“Ці натуральні хімікати не видаляються при смаженні, запіканні, приготуванні в мікрохвильовці або кип’ятінні”, – каже Столбах. “Обрізка паростків і зеленої шкірки зменшить, але не виключить вплив”.

Краще зберігайте картоплю в прохолодному, темному і добре провітрюваному місці, наприклад, у коморі або шафі. Уникайте високих температур і стежте за тим, щоб на неї не потрапляло пряме сонячне проміння, оскільки надмірний вплив світла призводить до утворення соланіну, який забарвлює шкірку в зелений колір.

Раніше професійний садівник розповіла, чи можна садити картоплю, придбану в супермаркеті.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…