Здоров'я

Як чорний перець впливає на серце: дієтологи назвали 4 дивовижні властивості цієї спеції

Як чорний перець впливає на серце: дієтологи назвали 4 дивовижні властивості цієї спеції

Здебільшого ми не замислюємось про користь чорного перцю для здоров’я. А тим часом наукові дослідження свідчать, що ця спеція багата на антиоксиданти та інші сполуки, які потрібні для організму, пише Eatingwell. 

Зазначається, що в одній чайній ложці чорного перцю міститься 13% рекомендованої добової норми марганцю – мінералу, який бере участь у метаболізмі, формуванні кісток, імунітеті та згортанні крові.

Видання детально розповіло, як чорний перець впливає на людський організм.

1. Рівень холестерину може покращитися

Науковці вивчили, як впливає на здоров’я серця активна речовина чорного перцю – піперин, розповіла зареєстрована дієтологиня Мейсі Діулус. 

2. Може зменшитися запалення

Піперин має потужні протизапальні властивості і може допомогти посилити протизапальну дію інших продуктів. Дослідження показують, що піперин, зокрема, зменшує запалення, пов’язане з метаболічним синдромом, захворюваннями печінки, серцевими захворюваннями та нейрозапальними процесами, які відіграють ключову роль у старінні мозку.

“Коли чорний перець поєднується з куркумою, він покращує засвоєння куркуміну – активної сполуки куркуми, потенційно посилюючи її протизапальну дію”, – наголосила Діулус.

3. Підтримує здоровий рівень цукру в крові

Дослідження на тваринах показують, що піперин може підтримувати здоровий рівень цукру в крові, покращуючи чутливість до інсуліну та метаболізм глюкози. 

Недавнє невелике клінічне дослідження розглядало дорослих з неалкогольною жировою хворобою печінки, які приймали 5 міліграмів піперину щодня протягом 12 тижнів. У них спостерігалося значне зниження рівня цукру в крові натщесерце і резистентності до інсуліну, на відміну від тих, хто приймав плацебо.

4. Може покращити травлення

Більшість із нас посипають їжу чорним перцем, щоб підсилити її смак, але це також може допомогти легше перетравити їжу.

“Чорний перець може підтримувати наше травлення, стимулюючи вироблення соляної кислоти в шлунку і зменшуючи такі проблеми, як здуття живота та гази. Коли ви їсте чорний перець, піперин активує печінку, підшлункову залозу та травні ферменти в тонкій кишці, щоб розщепити та засвоїти поживні речовини у вашій їжі”, – каже дієтологиня зі здоров’я кишечника Марсі Васке.

Чи всім безпечно їсти чорний перець 

Для більшості людей вживання чорного перцю у звичних невеликих кількостях є безпечним, якщо у вас немає алергії або кислотного рефлюксу. Оскільки піперин може збільшити вироблення кислоти, деякі люди з ГЕРХ скаржаться на посилення симптомів після вживання чорного перцю. 

“Якщо ви приймаєте чорний перець у формі добавки, важливо проконсультуватися з лікарем або фармацевтом, оскільки він може взаємодіяти з певними ліками”, – попередила Діулус. 

Раніше УНІАН розповідав, чому корисно їсти чорницю. Нещодавнє дослідження показало, що поліфеноли в цій ягоді можуть позитивно впливати також на мікробіом кишечника, який відіграє вирішальну роль у загальному здоров’ї. 

Експерти наголосили, що додавання чорниці до раціону – це простий спосіб покращити свій стан. Причому не важливо, вживаєте ви свіжі чи заморожені чорниці, додаєте їх у коктейль чи посипаєте ними вівсяні пластівці. 

Особливо важливі переваги чорниці мають для людей похилого віку або тих, хто хоче контролювати рівень холестерину чи покращити мікробіоту свого кишечника.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…