Здоров'я

Жувальна гумка виділяє мікропластик у слину: учені оцінили, чи це небезпечно

Жувальна гумка виділяє мікропластик у слину: учені оцінили, чи це небезпечно

Жувальна гумка, навіть та, яка має позначку “натуральна”, може виділяти у слину сотні, а то й тисячі частин мікропластику. Про це свідчить дослідження, проведене в Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі, пише FoxNews.

“Щодня ми використовуємо пластик – пляшки, контейнери, пакування. З часом він фрагментується на мікрочастинки, яких ми не бачимо неозброєним оком. Це і є мікропластик”, – пояснив доцент кафедри цивільної та екологічної інженерії Санджай Моханті.

Зазначається, що дослідники перевірили 10 брендів жуйки, представлених на ринку, – 5 синтетичних і 5 натуральних. Їхні назви не розголошуються.

Моханті пояснив, що гумка стає жувальною завдяки полімеру у своєму складі, схожому на пластик. За словами науковця, в натуральній жуйці використовується полімер рослинного походження, який, на думку більшості споживачів, безпечніший. Однак дослідники з’ясували, що і в такій гумці є мікропластик.

“Ми спочатку припускали, що натуральна гумка не міститиме пластику, але це виявилося хибним”, – зазначила аспірантка Ліза Лоу, яка теж брала участь у дослідженні.

У складі всіх протестованих гумок були однакові полімери: поліолефіни, поліетилентерефталат, поліакриламід і полістирен.

Учасники дослідження жували по 7 шматків кожного бренду, по одному за раз. Кожен зразок жували по 4 хвилини, після того брали на дослідження слину.

Результати показали, що в середньому один грам гумки містив 100 мікропластиків. За одне жування у слину виділялося 200–250 мікропластиків.

Моханті пояснив, що пластик використовують лише 50–70 років, тому поки достеменно неможливо сказати, як він впливає на здоров’я.

“Що робить мікропластик – ще не встановлено. Хоча вже доведено, що він накопичується в тілі людини”, – зауважив науковець.

Утім, представник Національної асоціації кондитерів у Вашингтоні пояснив, що безпека харчових продуктів є пріоритетом №1 для кондитерських компаній, які використовують лише інгредієнти, дозволені Управлінням з контролю за продуктами й ліками. 

“Автори цього невеликого пілотного дослідження охоче визнають у своєму прес-релізі, що немає причин для тривоги. Жувальна гумка безпечна, як це було останні 100 років”, – пояснив він.

Як повідомляв раніше УНІАН, чай може бути кориснішим за просту воду. Справа у тому, що при заварюванні чай видаляє з води домішки важких металів. Такими є результати дослідження Північно-Західного університету в Іллінойсі.

Зазначалося, що пакетик чаю, заварений в одній чашці води протягом трьох-п’яти хвилин, може видалити близько 15% свинцю з цієї води. За словами дослідників, у процесі заварювання листя поглинає такі важкі метали, як свинець і кадмій.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…