Здоров'я

Що корисно їсти при високому холестерині, а чого категорично не можна: лікар дав пояснення

Що корисно їсти при високому холестерині, а чого категорично не можна: лікар дав пояснення

Високий рівень холестерину не обов’язково означає, що вам слід уникати всіх продуктів з великим вмістом холестерину. Нещодавні дослідження показали, що багаті на холестерин знежирене молоко, йогурт, витриманий сир можуть справді покращити ліпідний (жировий) профіль крові, пише The Telegraph.

Консультант інтервенційного кардіолога Алі Хаванді вважає, що потрібно зрозуміти, чому рівень холестерину взагалі підвищується.

“Якщо у вас є генетична схильність до високого рівня холестерину в крові, дієта дуже мало впливає, тому зазвичай потрібні ліки, наприклад статини. Навіть для пересічної людини з підвищеним рівнем холестерину, яка загалом здорова, вживання їжі з низьким вмістом холестерину, ймовірно, матиме обмежений ефект”, – каже він.

Якщо ж у людини надмірна вага, резистентність до інсуліну або інші пов’язані з цим захворювання, цілком можна вплинути на свій рівень холестерину за допомогою дієти. За його словами, дієта зводиться до “здорового режиму харчування, а не до уникання певних продуктів з високим вмістом холестерину”.

Він пояснив, які продукти з високим вмістом холестерину слід ввести до свого раціону, а яких краще уникати.

5 продуктів із високим вмістом холестерину, які слід лишити в раціоні

1. Сир

“Я часто чую, як люди кажуть, що “у мене високий рівень холестерину, тому я не повинен їсти сир”, але є достовірні дані про те, що сири тривалого бродіння [такі як витриманий чеддер] є корисними”, – зауважив Хаванді. 

Попри високий вміст холестерину, у сирі багато вітамінів A, K, B12, кальцію, фосфору, магнію, а також корисних для кишечника пробіотиків. Експерт навів дослідження, яке показало, що учасники з метаболічним синдромом, які дотримувалися дієти з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру, що включала 200 г сиру на день, через чотири тижні покращили ліпідний профіль крові.

2. Яйця

Дослідження Гарвардської медичної школи свідчить, що рівень серцевих нападів, інсультів та інших серцево-судинних захворювань у людей, які їли до одного яйця на день, не був вищим.

Вплив будь-якого холестерину у яйцях пом’якшують інші корисні для серця поживні речовини, такі як селен і омега-3 жирні кислоти, які теж містяться у яйцях.

“Я думаю, що якщо ви їсте багато яєць, ваш загальний холестерин, ймовірно, підвищиться, але чи призведе це до будь-яких прогностичних проблем, залишається спірним. Якщо ви здорові, то це навряд чи бути проблемою”, – зазначив консультант кардіолога.

3. Червоне м’ясо

Питання з червоним м’ясом дещо суперечливе, адже воно містить багато насичених жирів, які, як свідчать дослідження, підвищують рівень ЛПНЩ-холестерину (так званого поганого) у крові. Проте Хаванді вважає, що така точка зору є надто спрощеною. 

“Загальноприйнята думка полягає в тому, що ЛПНЩ-холестерин – це зло, що існує прямий зв’язок із серцево-судинними захворюваннями, і найкраще, що ви можете зробити, – це зменшити його, прибравши насичені жири з раціону. Але ця модель вже застаріла”, – пояснив експерт.

Якщо у вас високий холестерин через те, що ви належите до так званої “метаболічної” групи, тоді, каже він, потрібна зміна харчової моделі – від багатої на цукор та вуглеводи до мінімально оброблених ситних продуктів.

“Споживання якісного стейка, багатого на білок, покращує регуляцію апетиту, що допоможе контролювати метаболічні порушення. Це дуже схоже на те, як працюють ліки GLP-1, наприклад, Оземпік, – вони просто вимикають відчуття голоду”, – сказав Хаванді.

4. Молюски

Молюски відрізняються від більшості інших продуктів, багатих на холестерин, низьким вмістом жиру. Жир у них є корисним для серця сортом омега-3, який, як відомо, захищає від ризику серцевих захворювань. 

Американська кардіологічна асоціація вважає, що вони мають бути частиною здорової для серця дієти, переважну частину якої становить рослинна їжа, зокрема цільні зерна, свіжі фрукти та овочі.

5. Печінка

Печінка – це дешеве, насичене поживними речовинами джерело білка, важливих для здоров’я мікроелементів, таких як залізо та мідь, вітамінів A, B12, D, E, K. Як і в ситуації з молюсками, попри високий вміст холестерину, в ній мало жиру.

Лікарі стверджують, що не потрібно відмовлятися від печінки, якщо вона є частиною здорової та збалансованої дієти.

3 продукти, яких слід уникати при підвищеному холестерині

1. Цукор

Надмірне споживання цукру , особливо у складі ультраоброблених харчових продуктів, є основним фактором метаболічних розладів, таких як діабет другого типу. 

На жаль, приховані цукри є скрізь, і тому потрібно уважно читати етикетки до харчових продуктів.

“Багатьох моїх пацієнтів, навіть із найкращою мотивацією, харчова промисловість здатна обдурити. Вони можуть їсти фруктовий йогурт із низьким вмістом жиру в якості перекусу, думаючи, що це здорова їжа, але при цьому він містить чотири чайні ложки цукру”, – розповів Хаванді.

2. Ультраоброблені харчові продукти

Хаванді не радить людям з високим холестерином переходити на ультраоброблені харчові продукти з низьким вмістом жиру.

“Усе, на чому в супермаркеті написано “легке” або “з низьким вмістом жиру”, часто є катастрофою для здоров’я. Наприклад, знежирений майонез міститиме цілу низку шкідливих інгредієнтів, зокрема емульгатори, крохмаль, цукор, але дуже мало олії чи яєць”, – пояснив фахівець.

3. Алкоголь

Навіть помірне вживання алкоголю може порушити нормальні метаболічні процеси в організмі, що призведе до збільшення вироблення та накопичення жиру та порушить переробку цукру й жирів організмом, каже експерт. Це сприяє не лише підвищенню рівня холестерину, але й ожирінню та високому кров’яному тиску, а також факторам ризику серцевих захворювань.

Щоб знизити холестерин, Хаванді радить також кинути курити, виконувати фізичні вправи та контролювати стрес.

Раніше УНІАН розповідав про 4 найкорисніші види сиру при підвищеному тиску. Зазначалося, що потрібно зменшити кількість натрію та збільшити кількість кальцію в їжі. Якраз тут підійде сир. Хоч він і має репутацію жирної і не надто поживної їжі, проте вживання певних видів сиру в помірних кількостях насправді може позитивно вплинути на тиск, свідчать наукові дослідження.

Однак важливо знати, який вид сиру обрати для контролю артеріального тиску. Дієтологи назвали чотири найкращі види: швейцарський, моцарела, козячий, рікота.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Цих компонентів не повинно бути у складі фарби для волосся: який найнебезпечніший колір

За словами трихолога, далеко не завжди безаміачні барвники кращі за аміачні.Існує думка, що фарба для волосся без аміаку краща, ніж та, у складі якої є цей компонент. Насправді, це не завжди так - виявилося, що на якість…

Вчені тестують назальний препарат, який може боротися з раком підшлункової залози

Лише у США кожного року ця хвороба забирає 52 тисячі життів.Американські дослідники запропонували новий підхід, який може допомогти вилікувати рак підшлункової залози. Зокрема вони розробили цільовий метод назальної доставки,…

Тренер назвав помилку №1, яка заважає позбутися жиру на животі

Якщо ви серйозно налаштовані спалити жир на животі, настав час змінити бігову доріжку на пару гантелей.Прибрати жир на животі дуже складно, але ще більше ускладнює це завдання те, що багато хто вирішує його неправильно.Вони…