За словами фахівця, краще пити додатково доочищену воду.
Підземна артезіанська вода з бювета зазвичай є чистішою за ту, що з крана. Зокрема 80% питної води в Україні надходить з поверхневих джерел, які вразливі до забруднення та екологічного виснаження, тому лише 20; беруть з безпечніших підземних джерел. Про це йдеться у матеріалі “РБК-Україна”.
“Оптимально пити водопровідну, додатково доочищену воду. Бажано – очищену за допомогою спеціальних фільтрів. І тоді ви можете не переживати, бо базово водопровідна вода вже якось очищена, в ній більш-менш щось перевірено. А якщо ви її доочистите, то можете спокійно і з задоволенням пити. Доочищувати питну воду варто всім, хто хоче жити трохи довше”, – порадив підприємець і віцепрезидент Української водної Асоціації Артем Шира у коментарі для журналістів.
Іншим варіантом є купівля доочищеної води, яку продають в пунктах розливу біля будинків.
“Є портативний вимірювач солоності води, яким можна перевірити воду, не здаючи її на дослідження. Якщо солоність води знижена, то точно знижені і всі інші показники. І це означає, що така вода в кілька разів чистіша і придатна до вживання. Звісно, в ідеалі краще пити воду зі швейцарських гір, але це найкраща альтернатива тут і зараз – водопровідна, доочищена. Або вода з пункту розливу, де вона точно буде краще, ніж з крана”, – запевнив фахівець.
За його словами, питна негазована вода, яка продається у пляшках, за якістю є приблизно такою самою, як і вода на розлив.
“Вода в пляшках дорожча в основному за рахунок логістики та інших факторів, але якість самої води – приблизно така сама”, – підкреслив Шира.
Інші поради експертів щодо здоров’я
Раніше експерти розповіли, який чай є кориснішим – чорний чи зелений. Зазначається, що сполуки, які містять обидва види чаїв, мають протизапальні властивості, сповільнюють старіння, захищають від низки недуг, зокрема від серцевих і неврологічних.
Зокрема одне з досліджень показало, що вживання двох або більше чашок чорного чаю на день було незначною мірою пов’язане з нижчим ризиком смерті від серцевих захворювань та інсульту. Тоді як вживання зеленого чаю пов’язане з нижчим ризиком високого кров’яного тиску порівняно з чорним.
Водночас лікар-імунолог Олександр Назаренко пояснив, чому укуси мошок дуже небезпечні. За його словами, такі укуси можуть призводити навіть до таких серйозних ускладнень як анафілактичний шок чи набряк Квінке.
“Мошка відрізняється від комара тим, що не прокусує шкіру, вгризає її. І от коли вона вгризає, туди потрапляють в її слині різні білки”, – зазначив він.