Дім

Чим корисний чайний гриб: приготування, догляд, як виростити

Чим корисний чайний гриб: приготування, догляд, як виростити

Чайний гриб – це напій, у якому дуже висока концентрація дріжджів і бактерій, вважається, що батьківщина його – Китай. За деякими даними, світом він почав поширюватися після Першої світової війни, а в СРСР став популярним через відсутність великого асортименту прохолодних напоїв. Багато людей і досі намагаються виростити його вдома.

Чим корисний чайний гриб – переваги та відмінності від комбучі

Що таке чайний гриб – з’ясували, тепер звернемося до корисних властивостей “народного улюбленця”. По-перше, варто розуміти, що, незважаючи на використання напою в народній медицині, ні корисні його властивості, ні реальний вплив на організм не доведені з медичного погляду. Тому не варто сприймати чайний гриб як ліки.

Сам по собі чайний гриб – це слизький коржик жовтого або коричневого кольору, який збільшується в розмірах, поки росте. Крім того, ріст гриба супроводжується виробленням різних хімічних сполук, серед яких оцтова кислота. Саме тому напій у підсумку газований, злегка схожий на квас.

Чайний гриб комбуча – це суперфуд, який настоюється на зеленому, білому і чорному чаї, іноді в нього додають фрукти і ягоди. Взагалі, це той самий чайний гриб, який люди вирощували в Китаї та СРСР, просто з модифікаціями.

Як виростити чайний гриб – інструкція

Якщо вам подобається такий напій або ви хочете просто спробувати його приготувати, запам’ятовуйте, як зробити чайний гриб самостійно. Якщо ви будете робити його з нуля, то це первинна ферментація чаю. Вам потрібно:

  • закип’ятити 500 мл води;
  • у миску або велику чашку засипати п’ять-шість чайних ложок заварки;
  • додати п’ять-сім столових ложок цукру;
  • залити окропом, настоювати двадцять хвилин.

Після закінчення цього часу напій потрібно процідити через марлю і дочекатися, поки він охолоне. Потім перелити в миску або трилітрову банку, накрити марлею або великим шматком бавовняної тканини й залишити за кімнатної температури. Переміщати куди-небудь ємність із чаєм не можна, поки гриб не сформується. Найприємніший смак напій має через 5-6 днів ферментації, але деякі вважають за краще чекати 10-14 діб. Тут потрібно дивитися за вашими вподобаннями – що довше настоюється гриб, то більш оцтовий у нього присмак.

Чому чайний гриб тоне в банці

Якщо чайний гриб потонув, це не страшно – через три години він має піднятися назад. У крайньому разі – через три дні. Якщо цього не сталося, то варто задуматися, як реанімувати чайний гриб.

Вам потрібно дістати його, промити кип’яченою теплою водою. Потім ретельно вимити банку, в якій був гриб, бажано з содою – без агресивних засобів для чищення. Далі необхідно приготувати свіжий настій – 10 ложок заварки на 1 літр окропу. Остудити його, залити в банку, повернути на місце гриб. Всипати 100 грамів цукру так, щоб крупинки не потрапили на гриб, інакше в нього буде опік. Коли все буде готово, комбучу потрібно перемістити в темне прохолодне місце і чекати готовності напою.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • 5 дерев притягують блискавку як магніт: їх не можна садити на ділянці
  • Як правильно їсти шашлик: дієтологи назвали найкращі гарніри, соуси та напої
  • Авокадо дозріє в 10 разів швидше: потрібно покласти його в пакет з одним фруктом

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…