Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Молоко захищає від раку завдяки кальцію, який у ньому міститься
Велике дослідження у Великій Британії виявило додаткові докази того, що більша кількість кальцію в раціоні (еквівалентна склянці молока на день) може допомогти знизити ризик раку кишківника.
Дослідники проаналізували дієту понад пів мільйона жінок старше 16 років і виявили, що захисний ефект також мають зелень темного кольору, хліб і безлактозне молоко, що містить кальцій.
Вони також знайшли більше доказів того, що споживання надмірної кількості алкоголю та обробленого м’яса має протилежний ефект, збільшуючи ризик захворювання.
Благодійні організації проти раку кажуть, що найкращі способи знизити ризик раку кишківника – здорове збалансоване харчування, здорова вага та відмова від куріння.
Наскільки великий ефект?
Нещодавнє дослідження показало, що молочні продукти “ймовірно” знижують ризик колоректального (кишкового) раку.
Це дослідження, проведене Оксфордським університетом і відділом досліджень раку Британії, припускає, що це відбувається завдяки кальцію з молочних або немолочних продуктів.
Додаткові 300 мг кальцію на день у раціоні або велика склянка молока знижують ризик на 17%.
“Це підкреслює потенційну захисну роль молочних продуктів, здебільшого завдяки кальцію, проти розвитку раку кишківника”, – каже провідна дослідниця д-р Керен Пап’є з Оксфорда.
Ризик раку також знижують зернові сніданки, фрукти, цільнозернові продукти, вуглеводи, клітковина та вітамін С – але це зниження було незначним.
Відомо, що вживання надмірної кількості обробленого м’яса та червоного м’яса, а також алкоголю, ймовірно, підвищує ризик розвитку раку кишківника.
Це дослідження надає більше доказів цього зв’язку:
- вживання додаткової великої склянки вина на день або 0,7 унції (20 г) алкоголю підвищує ризик на 15%;
- вживання на 1 унції (30 г) червоного та обробленого м’яса на день, наприклад шматочка шинки, підвищує ризик на 8%
Кількісно визначити, що саме означають ці відсотки, складно, оскільки ризик раку кишківника в кожного різний залежно від способу життя, дієти, звичок і генетики.
Що робить кальцій та в яких продуктах він міститься
Кальцій є важливим мінералом для зміцнення кісток і підтримки здоров’я зубів, але зараз знаходять дедалі більше доказів, що він також захищає від деяких видів раку.
Одним із основних його джерел є молочні продукти – багато кальцію міститься в молоці, йогурті та сирі.
Він також присутній в інших продуктах, таких як соєві та рисові напої, білий хліб, горіхи, насіння та фрукти, такі як сушений інжир, кучерява капуста та консервовані сардини, а також у молоці без лактози.
Дослідження твердить, що кальцій може захистити від раку кишківника, “оскільки він здатний зв’язуватися з жовчними кислотами та вільними жирними кислотами в товстій кишці, знижуючи їхній потенційно канцерогенний вплив”.
Чому рак кишківника такий поширений
Щорічно у Британії реєструють близько 44 000 випадків раку кишківника, що робить його четвертим за поширеністю раком. Одним із найпоширеніших колоректальний рак є й в Україні.
Хоча більшість випадків захворювання припадає на людей похилого віку, рівень захворюваності на рак зростає серед молодих людей віком до 50 років, але чіткої причини цього немає.
Експерти кажуть, що одними з факторів можуть бути неправильне харчування та ожиріння.
Симптоми раку кишківника включають:
- зміна звичного випорожнення, наприклад, більш рідкий кал, частіше випорожнення або закреп;
- кровотеча з анального отвору або виявлення крові в калі;
- втрата ваги без очевидної причини;
- незрозуміла втома або задишка.
- Якщо ви помітили будь-який із цих симптомів – зверніться до лікаря.
Що кажуть інші експерти
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Ракові клітини
Це було спостережне дослідження, а не клінічне випробування, тому воно не може остаточно довести, що кальцій або будь-який інший харчовий продукт захищає від раку або підвищує його ймовірність.
Проте вчені кажуть, що це дослідження є “наймасштабнішим на сьогодні щодо дієти та раку кишківника”, що дає їм впевненість, що вони на правильному шляху. Його висновки також узгоджуються з висновками попередніх досліджень.
Рак кишківника розвинувся у понад 12 000 жінок, які брали участь у дослідженні, і вчені дослідили майже 100 харчових продуктів і поживних речовин у їхньому раціоні для оцінки потенційного зв’язку.
Експертка з харчування, професорка Джанет Кейд з Університету Лідса, каже, що дослідження “надає важливі докази того, що дієта може впливати на ризик колоректального раку”.
Професор Ендрю Прентіс з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини ставить питанням, чи можуть мати захисну функцію харчові добавки кальцію, хоча додає, що однозначної відповіді на це питання немає.
Професор Том Сандерс з Королівського коледжу Лондона каже, що “вживання алкоголю понад безпечні межі споживання (понад 14 одиниць на тиждень) підвищує ризик колоректального раку у жінок, натомість вживання близько 250 мл коров’ячого молока на день, скоріше, захищає”.
Докторка Ліза Вайлд з благодійної організації Bowel Cancer UK каже, що “кожні 12 хвилин” у когось діагностують рак кишківника, а половині цих випадків можна запобігти за допомогою здорового способу життя.
“Якщо ви не п’єте молоко, є інші способи отримати кальцій, наприклад, з броколі або тофу, і при цьому зменшити ризик раку кишківника”, – каже вона.