Дім

Яке масло насправді краще: 72% чи 82%

Яке масло насправді краще: 72% чи 82%

Багато хто вважає, що масло жирністю 82% і вище – якісне, а 72% і нижче – вже сумнівний продукт. Насправді це не зовсім так: кожне з них має свої особливості, плюси і мінуси. Давайте розберемося, яке масло все ж варто купувати і як його правильно вибрати.

Чим відрізняється вершкове масло 72 від 82%

В Україні є стандарт ДСТУ 4399:2005 – за яким усе вершкове масло ділять на такі групи:

  • жирністю від 61,5% до 72,4% – масло “Бутербродне”;
  • від 72,5% до 79,9% – “Селянське”;
  • від 80% до 85% – “Екстра”.

Є ще топлене масло – від 99% до 99,5% жирності.

Найбільш ходове – це масло 72,5% і 82,5%. При цьому існує думка, що продукт із жирністю 72,5% – це вже не масло, а якийсь спред. Інші ж упевнені, що масло 82,5% – занадто жирне, тому в ньому менше користі. То яке вершкове масло корисніше – 72 чи 82%? Виявляється, справа не тільки в жирності.

Вершкове масло 82,5%

Масло жирністю 82,5% містить меншу кількість сироватки (16%), ніж менш жирні види, тому його найчастіше використовують у кулінарії та випічці. У нього також – насичений смак (вершковий) і присутній аромат. З жирною олією легко працювати кулінарам і кондитерам, а тісто на її основі виходить кращої консистенції – це одна з причин, чому треба брати олію 82 відсотки. Крім цього, продукт із жирністю 82,5 практично неможливо підробити.

З мінусів у цього масла – воно калорійне і коштує дорожче.

Вершкове масло 72,5%

Містить менше жиру і більше сироватки. Воно менш насичене за смаком і менш ароматне, що може позначатися на кінцевому смаку страви, а також з ним трохи важче працювати при приготуванні випічки та інших страв.

Чи можна їсти вершкове масло 72%? Можна, звісно. До того ж воно містить менше калорій і коштує дешевше, ніж масло 82,5%. Але є один момент: масло з жирністю 72,5% можуть підробляти (і роблять це) і видають спред або маргарин за натурпродукт.

Тому жирність у маслі – це не головне, головне – все-таки якість.

Ось на що потрібно звертати увагу під час купівлі вершкового масла будь-якої жирності:

  • у складі не повинно бути будь-яких жирів рослинного походження (типу пальмової олії), а також “замінників” молочного жиру;
  • основний інгредієнт продукту – вершки або незбиране молоко, іноді можуть додавати сіль і закваску;
  • натуральне масло майже не пахне, може бути злегка вершковий аромат;
  • колір продукту – однорідний, відтінок від світло-жовтого до жовтого.

До речі, за останнім параметром масло ділять на “зимове” і “літнє” – у “літнього” буде насиченіший колір, оскільки в теплий сезон у корів багатше харчування.

Крім усього, в натурпродукті немає консервантів, стабілізаторів, ароматизаторів і барвників. Якщо на упаковці написано “рослинне”, “рослинно-вершкове” – це найчастіше маргарин або спред, вживання яких призводить до захворювань серця і судин. І, як уже говорили на самому початку, у справжньої олії має бути проставлено на упаковці ДСТУ 4399:2005. Усе, що йде під іншим ДСТУ – це не олія.

І наостанок: найкраще купувати вершкове масло, яке запаковане у фольгу, а не в пергамент – фольга утримує вологу в продукті і захищає його від сонячного світла. Масло в пергаменті може змінювати свій колір і смак (він погіршується) через фотоокислення.

Раніше ми розповідали, що в Україні заборонили пальмову олію в продуктах.

  • Як зберігати червону ікру у відкритій банці: важливе правило, про яке багато хто не знає
  • Столова ложка соди – і м’ясо танутиме в роті: ось коли її потрібно додати

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…