Дім

Чи потрібно насправді мити м’ясо перед приготуванням: відповідь здивує

Чи потрібно насправді мити м'ясо перед приготуванням: відповідь здивує

Багато господинь перед тим, як готувати м’ясо, обов’язково його обполіскують під водою – існує переконання, що таким чином можна змити бактерії. Але на думку професійних кухарів робити цього не потрібно або, у всякому разі, не завжди. Чому не можна мити м’ясо перед приготуванням і в яких випадках його краще помити – розповідаємо нижче.

Чи потрібно мити м’ясо після розморожування та свіже

Якщо ви впевнені в якості м’яса, то мити його не слід, стверджують шеф-кухарі. І наводять низку аргументів:

  • під час теплової обробки в м’ясі (коли температура всередині продукту досягає 55-60°С) гинуть патогени, тому перед смаженням, варінням, запіканням і тушкуванням мити його не потрібно;
  • маринад для гриля або мангала дезінфікує м’ясо, точно так само працює розсіл (наприклад, якщо м’ясо в’ялять або коптять);
  • у м’ясі, яке буде заморожуватися, за низьких температур бактерії гинуть, тому після розморожування мити його не потрібно.

Що буде, якщо помити м’ясо? Після контакту продукту з водою порушується перебіг так званої реакції Майяра між цукрами та кислотами. Завдяки цій реакції на м’ясі за t 110°С утворюється рум’яна скоринка зверху, а соки й аромати запечатуються всередині. Але з помитого шматка м’яса при t 100°С починає випаровуватися вода, яка не дає утворитися скоринці.

Водночас, є один аргумент на користь того, чому потрібно мити м’ясо – якщо ви, приміром, купили його на ринку і на продукті є уламки кісток або дерев’яні тріски. Тоді їх або струсити, або помити шматок. Чи потрібно мити м’ясо від крові? Обов’язково, а після насухо промокнути паперовим рушником.

Раніше ми розповідали, як готується ідеальна яєчня на пательні та навіщо під час смаження яєць додавати воду.

Читайте також

Після цього засобу витяжка сяє чистотою: свекруха “дістала” з памʼяті рецепт, що перемагає всі забруднення

Не відкладайте прибирання витяжки на потім. Існує одна проста методика, з якою вам не доведеться витрачати багато часу чи сил на повернення блиску вашій витяжці. . З часом цей незамінний помічник на кухні накопичує жир і…

Коли прибирати ялинку для залучення грошей, кохання чи кар’єрних успіхів: 4 важливі поради

Ви могли й не здогадуватись, але від того, коли саме ви приберете ялинку, залежить те, що на вас чекатиме у майбутньому. Розповідаємо, як правильно обирати дату. Після завершення новорічних свят українці активно замислюються…

Як приготувати бюджетне добриво для кімнатних рослин

Якщо ви не знаєте чим підживити свої кімнатні рослини, то не треба заморочуватися й шукати спеціальні добрива. Можна самостійно приготувати з бананових шкірок настій, який замінить звичайне добриво. Подробиці Такий настій…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…

Новорічний стіл: ідеї для декору та смачні рецепти

Для українців Новий рік – це одне з головних свят. Святкують його у кожній сім’ї по-своєму. Звичайно, є більш-менш стандартні речі, що пов’язано з місцевою культурою, наприклад, в кожному будинку є ялинка, але є й свої…