Дім

Чи потрібно насправді мити м’ясо перед приготуванням: відповідь здивує

Чи потрібно насправді мити м'ясо перед приготуванням: відповідь здивує

Багато господинь перед тим, як готувати м’ясо, обов’язково його обполіскують під водою – існує переконання, що таким чином можна змити бактерії. Але на думку професійних кухарів робити цього не потрібно або, у всякому разі, не завжди. Чому не можна мити м’ясо перед приготуванням і в яких випадках його краще помити – розповідаємо нижче.

Чи потрібно мити м’ясо після розморожування та свіже

Якщо ви впевнені в якості м’яса, то мити його не слід, стверджують шеф-кухарі. І наводять низку аргументів:

  • під час теплової обробки в м’ясі (коли температура всередині продукту досягає 55-60°С) гинуть патогени, тому перед смаженням, варінням, запіканням і тушкуванням мити його не потрібно;
  • маринад для гриля або мангала дезінфікує м’ясо, точно так само працює розсіл (наприклад, якщо м’ясо в’ялять або коптять);
  • у м’ясі, яке буде заморожуватися, за низьких температур бактерії гинуть, тому після розморожування мити його не потрібно.

Що буде, якщо помити м’ясо? Після контакту продукту з водою порушується перебіг так званої реакції Майяра між цукрами та кислотами. Завдяки цій реакції на м’ясі за t 110°С утворюється рум’яна скоринка зверху, а соки й аромати запечатуються всередині. Але з помитого шматка м’яса при t 100°С починає випаровуватися вода, яка не дає утворитися скоринці.

Водночас, є один аргумент на користь того, чому потрібно мити м’ясо – якщо ви, приміром, купили його на ринку і на продукті є уламки кісток або дерев’яні тріски. Тоді їх або струсити, або помити шматок. Чи потрібно мити м’ясо від крові? Обов’язково, а після насухо промокнути паперовим рушником.

Раніше ми розповідали, як готується ідеальна яєчня на пательні та навіщо під час смаження яєць додавати воду.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…