Здоров'я

Дієтолог пояснила, як впливає червоний буряк на організм людини

Дієтолог пояснила, як впливає червоний буряк на організм людини

Яскраво-рожевий колір буряка здатний прикрасити найпростіші страви, а його солодкість розширює багатство смаку. Він також неймовірно корисний для здоров’я, що робить його одним із найкращих овочів у вашому раціоні.

Видання Martha Stewart з’ясувало у дієтолога, в чому користь буряка для організму.

Знижує ризик захворювань

“Буряк – один із найбагатших на антиоксиданти продуктів”, – каже Ешлі Бобрик, дипломований дієтолог-нутриціолог Медичного центру Векснера при Університеті штату Огайо.

Підтримує здоров’я серця

У цьому коренеплоді багато нітратів, які покращують приплив крові до серця, розширюючи кровоносні судини, пояснює Бобрик.

“Це може допомогти знизити кров’яний тиск і допомогти вам залишатися активними протягом більш тривалих періодів часу під час занять спортом”, – додає Бобрик.

Ба більше, буряк містить розчинну клітковину, яка може знизити рівень холестерину в крові, що є основним фактором ризику розвитку серцевих захворювань.

Покращує травлення

Буряк також є однією з ключових поживних речовин, необхідних для здорового травлення. Зокрема, ця клітковина збільшує об’єм випорожнень, полегшуючи їхнє проходження. За словами Бобрика, вона також сприяє регулярному випорожненню кишечника.

Підтримує здоров’я мозку

Буряк містить нітрати і беталаїни – дві поживні речовини, які сприяють здоров’ю мозку, каже Бобрик. Обидві сполуки покращують приплив крові до серця, що також сприяє притоку крові до мозку, допомагаючи поліпшити його роботу. За словами дієтолога, це може поліпшити пам’ять і знизити ризик розвитку деменції.

Як вибрати буряк

Купуючи буряк, вибирайте той, на якому немає плям і плям. Шукайте буряк із пружною шкіркою та яскравим зеленим листям. Найкраще вибирати дрібний або середній буряк, оскільки великі сорти зазвичай жорсткі.

Як краще їсти буряк – варений чи сирий

Буряк можна вживати в сирому вигляді, але при цьому слід пам’ятати кілька моментів. Шкірочка їстівна, але гірка, тому багато хто воліє спочатку очистити її.

Майк Макуч, доцент кафедри кулінарного мистецтва в Університеті Джонсона і Уельсу, описує буряк як такий, що має ледь вловиму солодкість із сильним земляним присмаком і легкою гіркотою. Деякі люди більш чутливі до цього присмаку, сприймаючи його як бруд, але якщо вам подобається цей смак, сирий буряк може стати чудовим доповненням до страв. Спробуйте натерти або тонко нарізати сирий буряк і використовувати його як гарнір.

Найчастіше буряк варять, що змінює його присмак і посилює солодкість. Популярністю користується обсмажування, оскільки воно сприяє карамелізації – процесу, який концентрує природні цукри. Інші варіанти – мікрохвильова піч, приготування на пару, запікання і соте.

Раніше УНІАН писав, для чого пити буряковий сік.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Як сон впливає на серце: з’явилися нові наукові дані про ризик інфаркту

Люди можуть ризикувати здоров’ям серця, навіть якщо вони сплять рекомендовані 7-9 годин щодоби.Наскільки регулярно ми спимо, може бути не менш важливим, ніж те, скільки ми спимо. І для здоров’я серця це має значення більше,…

Мед не завжди корисніший за звичайний цукор: чим краще “підсолодитися” без шкоди здоров’ю

Іноді ми не помічаємо того, що використовуємо занадто багато цукру протягом дня, але це можна виправити.Замінити білий цукор натуральними підсолоджувачами, такими як мед або кленовий сироп, здається більш здоровим способом…