Вперше зіштовхуючись із поняттям «роздільне харчування», можна подумати, що засноване воно на простому принципі: не їж усе разом. Але це помилка. Як насправді будувати раціон за такою системою, розповідає експерт.
Що таке роздільне харчування, які у нього основні принципи і як вибудувати своє меню, виходячи з його рекомендацій? Ми попросили розповісти про це експерта. На всі запитання відповідає спортивний дієтолог-нутріціоніст Ірина Стороженко.
Роздільне харчування — це не дієта, скоріше це дієтологічна концепція. Базується вона на ідеї сумісності чи несумісності певних продуктів. Величезну популярність ця система харчування набула завдяки американському натуропату XX століття Герберту Шелтону та голлівудським зіркам, які були його пацієнтами.
Головне правило роздільного харчування – розділити продукти, які перетравлюються у різному середовищі. Як відомо, деяким продуктам потрібне кислотне середовище, а іншим – лужне. І весь секрет у тому, що їх не варто змішувати.
Дотримуючись певних принципів, ти будеш легко перетравлювати їжу, засвоювати більше поживних речовин і не відкладати зайве, і зможеш скинути зайву вагу.
10 основних принципів роздільного харчування
- Білок та вуглеводи вживаємо у різний час. Тобто, в один прийом їжі не можна з’їдати рибу з кашею, м’ясо або сир із хлібом, або яйця з картоплею тощо.
- Кислоти та крохмаль – окремо. Наприклад, бобові, хлібні вироби, картоплю або банани не можна їсти разом з цитрусовими та іншими кислими фруктами.
- Розділяй кислоти з білками. Також не поєднуй кислі продукти, в т.ч. томати, з м’ясом, рибою, сиром яйцями.
- Білки жирам не друзі. Якщо ти вирішила з’їсти рибу, яйця чи м’ясо, утримайся від вживання вершкового масла чи олії.
- Розділи крохмальні та солодкі продукти. Варення або мед, цукор, перетертий із фруктами не стане гарною начинкою для пиріжків. Уникай поїдання каші чи хліба із солодким.
- Один вид білка за один раз. Не комбінуй білкові продукти — оптимально з’їдати один продукт з високим вмістом білка в один прийом їжі. Різні білкові продукти організм засвоює по-різному, тому комбінуючи, ти ускладнюєш свій процес травлення.
- «Непоєднувані» продукти. У системі роздільного харчування є три продукти, які суворо потрібно вживати окремо від усього — це молоко, кавун і диня.
- Багато прийомів їжі. Оскільки в цій системі багато продуктів не можна поєднувати в один прийом їжі, можна організувати своє харчування кожні 2-3 години, чергуючи білки, вуглеводи, овочі, фрукти. Дробне харчування також покращує травлення.
- Не пий воду під час їди. Вода розріджує шлунковий сік, який необхідний для травлення та засвоєння поживних речовин із продуктів. Рекомендується пити за 15 хвилин до їди та мінімум через 30 хвилин після.
- Ретельно жуй. Великий шматок їжі вимагають більше часу для перетравлення, а ось дрібна, добре прожована їжа швидко обволікається шлунковим соком і засвоюється, не завдаючи тобі дискомфорту.
Всі ці правила допоможуть організувати твоє харчування таким чином, що організм легше засвоюватиме продукти, не відкладатиме зайве “у боки”, нормалізується стан твоєї травної системи. Як результат, такий раціон дозволить тобі схуднути.
Роздільне харчування: критика та протипоказання
Як і багато інших дієт, принципи роздільного харчування неоднозначно були прийняті науковою спільнотою. І якщо ти прочитала наш матеріал про цю систему, тобі неодмінно потрібно дізнатися все про її мінуси. Ось основні з них.
1. Дієта не враховує індивідуальні особливості організму
Герберт Шелтон запропонував єдину систему для людства. За словами багатьох нутріціоністів, це неправильно докорінно, адже потрібно враховувати особливості нашого організму, наявність хронічних захворювань, вік та інші нюанси, підбираючи раціон.
2. Автор не має медичної освіти
Автор системи роздільного харчування також не мав медичної освіти, неодноразово був заарештований та оштрафований за ведення лекцій та медичної практики без ліцензії. Такий підхід до професії, природно, ставить під сумнів його теорію.
3. Підшлунковій байдуже, в якому порядку перетравлювати
Ще у 1935 році вчені показали, що підшлункова виробляє ферменти для перетравлення їжі комплексно й одночасно, незалежно від того, що саме було з’їдено — вуглеводи, жири або білки.
4. Наукові дослідження
Дієта роздільного харчування піддавалася рандомізованим дослідженням. Піддослідні були розділені на 2 групи та протягом 6 тижнів дотримувалися 2 різних дієт:
- Перша група — принципи роздільного харчування,
- друга — просто зниження калорійності раціону.
Результати зниження ваги та показань глюкози та холестерину були приблизно однаковими в обох групах. На цій підставі вчені зробили висновок, що саме по собі поділ їжі не має жодного сенсу — схуднути допомагає зниження її калорійності.
Якщо ти вирішила спробувати роздільне харчування, пам’ятай, що ця дієта має низку протипоказань. Не варто дотримуватися її людям з хронічними захворюваннями ШКТ, нирок, печінки, хворим на панкреатит, холецистит, а також вагітним та діабетикам.
А може, ти вже маєш досвід роздільного харчування? Розкажи про результати у коментарях!