Дім

Розпушувач чи сода: що краще додавати в тісто для повітряності і пишності

Розпушувач чи сода: що краще додавати в тісто для повітряності і пишності

Багато хто звик гасити соду оцтом перед додаванням у тісто, але насправді так робити не потрібно

Сода та розпушувач виконують одну функцію – допомагають тісту піднятися при запіканні та роблять його повітряним. Але не завжди ці інгредієнти є взаємозамінними. УНІАН розповідає, у яких випадках використовувати кожен із них, щоб уникнути неприємних сюрпризів під час випікання.

Коли використовувати соду

Дія соди в випічці заснована на простій хімічній реакції. Луг в складі соди вступає в реакцію з кислими компонентами і виділяє бульбашки повітря. Тісто стає повітряним і швидко піднімається при готуванні.

Тому щоб сода правильно подіяла, в тісті повинні бути кислі інгредієнти: лимонний сік, кефір, кисле молоко, ягідний сік, сметана. Дуже повітряними і легкими з содою виходять млинці на кислому молоці або оладки.

Чи потрібно гасити соду оцтом

Багато хто звик гасити соду оцтом перед додаванням у тісто, але насправді так робити не потрібно. Якщо погасити соду ще в ложці, то бульбашки повітря виділяться не в тісто, а просто лопнуть в ложці. Замість гасіння просто змішайте соду в тісті з кислими інгредієнтами.

Коли потрібно додавати розпушувач в тісто

До складу розпушувача входить борошно, сода і кислий компонент, з якою сода реагує. Розпушувач ми додаємо в тісто в тому випадку, якщо кислі компоненти не використовуються. З ним виходять хороші бісквіти і печиво.

Але запам’ятайте, що він може не спрацювати, якщо довго зберігався відкритим і в нього потрапила волога. Тому розпушувач краще купувати в маленьких пакетиках.

Розпушувач вступає в реакцію одразу після додавання рідких інгредієнтів. Тому вироби з розпушувачем рекомендується одразу відправляти в духовку, поки реакція не закінчилася.

Читайте також

Як варити цільнозернову вівсянку: час приготування та особливості

азвичай більшість виробників друкують на пакуванні крупи невелику інструкцію зі способом та часом приготування Вівсяну цільнозернову крупу вважають одним з найкорисніших варіантів цієї крупи, оскільки вона є найменш…

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Зустріч Ісуса Христа з Симеоном: історія та традиції Стрітення

На Стрітення Господнє існує кілька важливих традицій Стрітення Господнє – це одне з найдавніших та найважливіших християнських свят, яке святкують на початку лютого. Це свято символізує зустріч Ісуса Христа, немовляти, з…

Щоб не злиплися і не розвалились: як правильно варити пельмені

Час приготування залежить від розміру пельменів Пельмені – чудовий варіант, якщо у вас немає часу на приготування їжі, а вони вже лежать в морозилці. Проте, у процесі приготування можуть виникнути питання щодо варіння…

Навіть після дощу вікна будуть чистими: секрет у двох інгредієнтах

Як би добре ви не помили вікно, а після дощу воно знову брудне, наче роками не милося. Але досвідчені господині миють вікна раз на рік, тому що вони у них не забруднюються й завжди чисті. А секрет чистоти у двох…