Дім

Як правильно приготувати кіноа: кулінарні секрети від шеф-кухаря

Як правильно приготувати кіноа: кулінарні секрети від шеф-кухаря

Складно сказати, який сорт кіноа найсмачніший – тут все залежить від ваших уподобань

Кіноа – унікальна крупа, яка багата на білок, не містить глютену та має дев’ять необхідних нам амінокислот. Її додають у салати, супи, основні страви та навіть десерти. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, що щоб отримати справді смачну та корисну страву, важливо знати кілька кулінарних секретів.

Як вибрати кіноа?

Існує три основні види кіноа:

  • Біла;
  • Червона;
  • Чорна.

Складно сказати, який сорт кіноа найсмачніший – тут все залежить від ваших уподобань. Річ у тім, що найніжніший смак має біла кіноа. Так стається через те, що оболонку, яка захищає зерно, одразу видаляють механічним способом. Завдяки цьому світлі сорти кіноа варяться найшвидше й мають горіховий посмак. Чорна й червона кіноа мають більш тверду текстуру через збереження оболонки. Ці сорти менш «горіхові» на смак, трохи довше готуються, але зберігають більше користі. Чорну та червону кіноа часто додають у салати та боули, у той час, як білу подають як гарнір чи перемелюють на борошно.

Як приготувати кіноа

У приготуванні кіноа найважливіше – слідкувати за пропорцією рідини та готовністю крупинок. Готовність, до речі, дуже добре видно: зернинки наче розкриваються, через що стає видно маленький закручений пагінець.

Варто також зазначити, що мікс сортів кіноа готувати найскладніше. Оскільки світла крупа вариться найшвидше, чорна і червона потребують більше часу. Через це у міксі один із сортів кіноа буде приготований неправильно: білий може переваритися, а темні – лишитися сирими.

З однієї склянки кіноа вийде 5-6 порцій страви. Розігріта крупа геть не смакує, тому готуйте її на раз. Відмірявши потрібну кількість, ретельно промийте кіноа, розмістивши у щільне ситечко, та перекладіть у сотейник.

Кіноа можна варити на воді, молоці або будь-якому бульйоні. Рідини для приготування потрібно вдвічі більше за кількість крупи.

Біла кіноа вариться на найповільнішому вогні приблизно 11-15 хвилин після закипання. У процесі приготування потрібно помішувати і можна додати сіль і спеції.

Чорна та червона потребуватимуть на 4-5 хвилин більше. Вимкнувши вогонь, коли вода випарується, залишіть кіноа на кілька хвилин під закритою кришкою, щоб вона доготувалася.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…

Врятувала кросівки тим, що взагалі не призначене для взуття: знову стали білосніжними

Якщо вам здається, що кросівки залишилося тільки викинути, спробуйте цей метод.Біле взуття, власне, як і одяг, брудниться дуже швидко. Але це не має стати приводом відмовляти собі в задоволенні, адже якщо хочеться носити білі…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…