Здоров'я

Як “стрибки” цукру в крові впливають на вашу вагу

Як "стрибки" цукру в крові впливають на вашу вагу

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Глюкоза особливо важлива для роботи мозку, але зловживати нею не варто

Потреба в цукрі закладена в людини на інстинктивному рівні, оскільки він відіграє важливу роль у нашій життєдіяльності.

Коли ми їмо щось солодке, глюкоза всмоктується через кишківник у кров і швидко розноситься по всіх клітинах тіла.

Глюкоза особливо важлива для роботи мозку, але зловживати нею не варто, застерігають медики.

Коливання цукру в крові призводить до ожиріння, збільшує ризик розвитку раку, пошкоджує мозок, серце, судини і нерви.

“Коли рівень глюкози високий, організм прагне знизити його, виділяючи інсулін – гормон, що відповідає за “збирання” цукру і транспортування його в клітини”, – пояснює бразильська дієтологиня Лівія Хасегава.

Але коли цукру багато, й інсулін не може впоратись, організм перетворює його на жир.

Саме тому експерти, з якими консультувалася BBC, називають “стрибки” глюкози одним з головних механізмів організму, що призводять до небажаного збільшення ваги, а також до довгострокових проблем зі здоров’ям.

Гарна новина полягає в тому, що ці коливання можна контролювати за допомогою простих змін у харчуванні та способі життя.

Чим небезпечні стрибки глюкози

Для людей з діабетом, яким не вистачає інсуліну, це – серйозна проблема, що провокує сильну втому, спрагу та помутніння зору.

У складніших випадках організм починає спалювати жири для отримання енергії, що призводить до утворення так званих кетонових тіл.

У результаті кров окислюється, порушується робота органів і навіть з’являються серйозні ускладнення, як-от ураження нирок і серця.

“У здорових людей організм має природні способи боротьби з коливаннями цукру, а от діабетикам без ліків не обійтися”, – пояснює Маріана Мелендес з Гарвардського університету.

Однак це не означає, що здорові люди можуть зловживати солодким без негативних наслідків.

“Постійно високий рівень цукру в крові пошкоджує кровоносні судини і вражає нерви. Як результат – підвищується кров’яний тиск”, – пояснює вона.

Коливання глюкози також впливають на збільшення жирової маси.

“Інсулін транспортує глюкозу в клітини і є анаболічним гормоном – тобто він дає організму сигнал запастися енергією. Так надлишок глюкози перетворюється на жир, який найчастіше накопичується в ділянці живота”, – пояснює Хасегава.

Однак це, за її словами, лише один з факторів підвищення рівня жиру в організмі. Ще один – коли людина споживає більше калорій, ніж “спалює”.

Як "стрибки" цукру в крові впливають на вашу вагу

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Постійні коливання цукру в крові призводять до ожиріння та інших проблем зі здоров’ям

“Надлишок калорій, незалежно від походження – вуглеводи, жири чи білки – також веде до накопичення жиру”, – вказує дієтологиня.

За її словами, найчастіше люди споживають так звані прості, або рафіновані вуглеводи, оскільки вони легко доступні в таких продуктах, як хліб, печиво і чипси”.

“Після них рівень глюкози в крові підвищується, і організм виділяє інсулін. Тоді глюкоза швидко падає, і в людини знову з’являється почуття голоду,  що провокує переїдання”.

Як уникнути коливання цукру в крові

Найпоширеніша стратегія – поєднання вуглеводів з клітковиною, білками чи корисними жирами.

“Вживайте спочатку клітковину і білок, а вже потім – вуглеводи. Це уповільнить всмоктування глюкози. Наприклад, якщо ви їсте пасту, краще почати з салату, а потім з’їсти білок (м’ясо чи рибу). Ця стратегія вповільнює травлення, знижуючи вплив вуглеводів на рівень глюкози”, – пояснює Хасегава.

Клітковина зазвичай міститься в продуктах рослинного походження: фруктах, ягодах, овочах, крупах, злаках, бобових, горіхах і насінні.

Дієтологи рекомендують споживати не менше 14 грамів клітковини щодня.

До прикладу, чашка вареної броколі містить близько п’яти-шести грамів клітковини, а дві столові ложки вівсяних пластівців – два-три.

Мелендес також радить збалансувати вуглеводи в раціоні.

“Обирайте цільнозернові продукти замість рафінованих. Наприклад, замість соку, з’їжте фрукти. Замість білого хліба, обирайте цілозерновий. Так ви додасте до раціону клітковину, не “демонізуючи” при цьому вуглеводи”.

Допоможуть контролювати рівень цукру в крові й фізичні вправи.

“Під час фізичного навантаження м’язи можуть брати глюкозу напряму з крові, навіть без інсуліну, що особливо важливо для людей з інсулінорезистентністю чи діабетом”, – додає Хасегава.

Небезпека надмірного контролю

Дієтологи попереджають: не потрібно контролювати кожен процес в організмі.

“Не зациклюйтесь на харчуванні. Це може ускладнити ситуацію. Для людей без інсулінорезистентності, чутливості до глюкози чи діабету достатньо займатися спортом і щодня вживати клітковину та білок. Не треба ставати невротиком, уникаючи продуктів з високим глікемічним індексом”, – наголошує Мелендес.

Корисні вуглеводи

Вживати продукти з високим вмістом глюкози має сенс після інтенсивних тренувань, бігу або їзди велосипедом протягом години і більше.

Це пов’язано з тим, що після тренування нам необхідно поповнити запаси цукру.

Як "стрибки" цукру в крові впливають на вашу вагу

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Поєднання вуглеводів з білками, жирами та клітковиною – оптимальний варіант для підтримки здорового рівня цукру в крові

Хорошими варіантами для перекусу одразу після тренування є сухофрукти, як-от курага, родзинки. Підійдуть також несолодкі кукурудзяні пластівці.

Навіть невелика кількість продуктів з високим вмістом цукру може швидко поповнити запаси глюкози, але їх слід вживати помірно, щоб уникнути надлишку калорій.

Споживання білка протягом кількох годин після тренування прискорює відновлення і ріст м’язів.

Клітковину ж варто вживати не менш як за дві години після глюкози та фруктози.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Тренер назвав помилку №1, яка заважає позбутися жиру на животі

Якщо ви серйозно налаштовані спалити жир на животі, настав час змінити бігову доріжку на пару гантелей.Прибрати жир на животі дуже складно, але ще більше ускладнює це завдання те, що багато хто вирішує його неправильно.Вони…