Здоров'я

Білки, що рятують від запалень: дієтолог назвала 4 суперпродукти

Білки, що рятують від запалень: дієтолог назвала 4 суперпродукти

Дієтологиня виділила чотири протизапальні продукти з високим вмістом білка, які корисно вживати регулярно, щоб знизити ризик хронічних захворювань і почуватися краще, пише eatingwell.com.

“Ці продукти не тільки універсальні, вони також сповнені необхідних вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які можуть знизити ризик хронічних захворювань. Поряд із дієтою, наповненою багатими поживними речовинами фруктами, овочами, цілісними зернами і молочними продуктами, ці білки, що рятують від запалень, вписуються в поживну і збалансовану дієту”, – йдеться в публікації.

Яка їжа знімає запалення – 4 продукти

Ось які продукти рекомендує дієтологиня, щоб знизити ризик хронічних захворювань:

Квасоля. Згідно з оглядом 2021 року, опублікованим у журналі Nutrients, пігменти в темніших або кольоровіших бобах містять протизапальні антиоксидантні сполуки, які можуть відігравати роль у профілактиці хвороб серця, ожиріння і діабету. Також боби багаті на клітковину, включно з резистентним крохмалем, який може бути корисним для здоров’я вашого кишківника, зазначається в дослідженні 2022 року. Як зазначила дієтологиня Ненсі Мазарін, цей крохмаль забезпечує їжу для корисних кишкових бактерій, сприяючи здоровому мікробіому, що також може зменшити запалення.

Жирна риба. За словами дієтологині, лосось, тунець і скумбрія багаті на омега-3 з протизапальними властивостями. Один метааналіз, опублікований у журналі Nutrients 2020 року, вивчав зв’язок між споживанням риби та серцевими захворюваннями. Автори дійшли висновку, що кожні додаткові 20 грамів риби на день були пов’язані з 4%-м зниженням ризику розвитку або смерті від серцевих захворювань.

Сочевиця. Багата на поліфеноли, рослинні сполуки з антиоксидантними властивостями, які, зокрема, можуть допомогти зменшити запалення. Згідно з оглядом 2022 року в журналі Pharmaceuticals, її вживання може бути пов’язане зі зниженням ризику розвитку діабету, ожиріння та захворювань серця. Як і квасоля, сочевиця також містить пребіотичні волокна, що сприяють здоров’ю кишечника.

Горіхи. Як зазначила дієтологиня, горіхи також мають протизапальні властивості. Огляд 2023 року в журналі Nutrients виявив, що горіхи сповнені такими сполуками, як ненасичені жирні кислоти, вітамін Е, селен, мідь, клітковина й антиоксиданти, які окремо й разом допомагають протидіяти руйнівному окиснювальному стресу та зменшувати запалення.

Нагадаємо, раніше УНІАН назвав 10 видів горіхів із високим вмістом білка.

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…