Здоров'я

Білки, що рятують від запалень: дієтолог назвала 4 суперпродукти

Білки, що рятують від запалень: дієтолог назвала 4 суперпродукти

Дієтологиня виділила чотири протизапальні продукти з високим вмістом білка, які корисно вживати регулярно, щоб знизити ризик хронічних захворювань і почуватися краще, пише eatingwell.com.

“Ці продукти не тільки універсальні, вони також сповнені необхідних вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які можуть знизити ризик хронічних захворювань. Поряд із дієтою, наповненою багатими поживними речовинами фруктами, овочами, цілісними зернами і молочними продуктами, ці білки, що рятують від запалень, вписуються в поживну і збалансовану дієту”, – йдеться в публікації.

Яка їжа знімає запалення – 4 продукти

Ось які продукти рекомендує дієтологиня, щоб знизити ризик хронічних захворювань:

Квасоля. Згідно з оглядом 2021 року, опублікованим у журналі Nutrients, пігменти в темніших або кольоровіших бобах містять протизапальні антиоксидантні сполуки, які можуть відігравати роль у профілактиці хвороб серця, ожиріння і діабету. Також боби багаті на клітковину, включно з резистентним крохмалем, який може бути корисним для здоров’я вашого кишківника, зазначається в дослідженні 2022 року. Як зазначила дієтологиня Ненсі Мазарін, цей крохмаль забезпечує їжу для корисних кишкових бактерій, сприяючи здоровому мікробіому, що також може зменшити запалення.

Жирна риба. За словами дієтологині, лосось, тунець і скумбрія багаті на омега-3 з протизапальними властивостями. Один метааналіз, опублікований у журналі Nutrients 2020 року, вивчав зв’язок між споживанням риби та серцевими захворюваннями. Автори дійшли висновку, що кожні додаткові 20 грамів риби на день були пов’язані з 4%-м зниженням ризику розвитку або смерті від серцевих захворювань.

Сочевиця. Багата на поліфеноли, рослинні сполуки з антиоксидантними властивостями, які, зокрема, можуть допомогти зменшити запалення. Згідно з оглядом 2022 року в журналі Pharmaceuticals, її вживання може бути пов’язане зі зниженням ризику розвитку діабету, ожиріння та захворювань серця. Як і квасоля, сочевиця також містить пребіотичні волокна, що сприяють здоров’ю кишечника.

Горіхи. Як зазначила дієтологиня, горіхи також мають протизапальні властивості. Огляд 2023 року в журналі Nutrients виявив, що горіхи сповнені такими сполуками, як ненасичені жирні кислоти, вітамін Е, селен, мідь, клітковина й антиоксиданти, які окремо й разом допомагають протидіяти руйнівному окиснювальному стресу та зменшувати запалення.

Нагадаємо, раніше УНІАН назвав 10 видів горіхів із високим вмістом білка.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Як класична музика впливає на дитину в утробі матері: з’явилося нове відкриття вчених

Науковці досліджували варіабельність серцевого ритму, яка дає уявлення про розвиток вегетативної нервової системи плода.Нове дослідження показало, що класична музика може мати заспокійливий вплив на серцебиття плода в утробі…

Головні переваги цвітної капусти: такої користі для здоров’я ви не очікували

Цвітна капуста - напрочуд корисний овоч, який варто взяти на замітку.Крім того, що вона сприяє зниженню ваги, є ще кілька науково обґрунтованих переваг цвітної капусти для здоров'я, пише Healthline.Вміст поживних…