Здоров'я

Що категорично не можна їсти за підвищеного холестерину: топ-10 найгірших продуктів

Що категорично не можна їсти за підвищеного холестерину: топ-10 найгірших продуктів

Високий рівень холестерину – надзвичайно поширене явище, на яке страждає кожен третій дорослий житель США. Холестерин – це воскоподібна речовина, яка в нормальних умовах необхідна організму для виробництва клітин і гормонів, але існує два типи: “поганий” ліпопротеїн низької щільності (ЛПНЩ) і “хороший” ліпопротеїн високої щільності (ЛПВЩ).

Видання Health digest пише, що коли рівень ЛПНЩ піднімається надто високо, це може призвести до утворення бляшок в артеріях і підвищити ризик розвитку хвороб серця та інсульт. Продукти, які ви споживаєте, можуть зіграти вирішальну роль у цьому процесі.

Червоне і перероблене м’ясо

Червоне та оброблене м’ясо посідає одне з перших місць у списку продуктів, яких слід уникати. Це пов’язано з тим, що яловичина, баранина, свинина і такі оброблені продукти, як сосиски, бекон і хот-доги, зазвичай містять насичені жири, які можуть значно підвищити рівень ЛПНЩ.

Заміна червоного і переробленого м’яса на більш пісні джерела білка може істотно змінити ситуацію. Птиця, така як курка та індичка, є корисним для серця вибором, якщо вона приготована без додавання жиру. Ще більший вплив має риба, така як лосось, скумбрія і сардини. Вони відомі як джерело омега-3 жирних кислот, які підтримують здоров’я серця, знижуючи рівень тригліцеридів і підвищуючи рівень ЛПВЩ.

Злаки

Якщо ви звикли вранці з’їдати миску пластівців, подумайте про здоровішу альтернативу, яка наситить вас. Волокнисті пластівці, а також ті, які містять трохи білка, доданого у вигляді горіхів або насіння, насичують і корисні для серця. Крім того, каші, що містять цільні зерна, можуть навіть допомогти регулювати рівень холестерину.

Картопля фрі

Ці хрусткі ласощі зазвичай обсмажують у фритюрі на олії з високим вмістом як трансжирів, так і насичених жирів. Крім того, популярна їжа містить досить багато калорій, а поживна цінність практично не компенсує цієї шкоди. Вживання смаженої їжі пов’язане з погіршенням роботи серцево-судинної системи: дослідження, в якому взяли участь понад 750 000 осіб, показало, що в тих, хто вживав більше смаженої їжі протягом тижня, вірогідність розвитку проблем із серцем була на 28% вищою, ніж у тих, хто не вживав її.

Якщо ви не можете встояти перед картоплею, то запечіть її або замініть звичайну картоплю на солодку, яка багата на клітковину й антиоксиданти, що знижують рівень холестерину. Ще один варіант – повітряне смаження, оскільки воно значно скорочує кількість олії, що додається, не жертвуючи при цьому характерною хрусткою текстурою.

Газована вода

На жаль, газована вода є одним із головних винуватців підвищеного рівня холестерину. Дослідження, проведене Journal of the American Heart Association, показало, що у тих, хто вживає солодкі напої, на 98% частіше знижується рівень ЛПВЩ і на 53% підвищується рівень тригліцеридів.

На щастя, існують шипучі альтернативи, які не завдадуть такої шкоди вашому організму. Наприклад, газована вода з додаванням лимона або лайма може імітувати освіжаючий ефект газованої води без додавання цукру. Ви також можете вибрати несолодкий чай з льодом із додаванням фруктів, щоб отримати природну солодкість і антиоксиданти.

Випічка

Під час виготовлення використовуються такі інгредієнти, як пальмова олія, шортенінг і вершкове масло, вони є значними джерелами трансжирів і насичених жирів.

Дослідження переконливо пов’язують трансжири з підвищеним ризиком коронарних захворювань. У той час як насичені жири широко відомі тим, що сприяють підвищенню рівня холестерину, трансжири особливо підступні, оскільки вони можуть як підвищувати рівень ЛПНЩ, так і знижувати рівень ЛПВЩ.

Морозиво

До складу морозива зазвичай входять такі інгредієнти, як вершки, незбиране молоко, а іноді і яєчні жовтки – всі вони багаті насиченими жирами. При регулярному вживанні це може особливо згубно позначитися на рівні холестерину. Крім того, в морозиві багато цукру.

Якщо у вас виникла тяга до морозива, ви, ймовірно, зможете задовольнити її за допомогою немолочної альтернативи з низьким вмістом жиру, приготованої на кокосовому або мигдальному молоці. Якщо ж вам просто хочеться холодних солодощів, то підходящою альтернативою може стати заморожений йогурт або сорбет.

Яєчні жовтки

В одному великому яйці міститься приблизно 186 міліграмів холестерину, причому весь він надходить виключно з жовтка.

“Якщо у вас діабет або серцево-судинні захворювання, я б обмежився п’ятьма жовтками на тиждень, а ось яєчних білків можна їсти скільки завгодно”, – каже доктор Джеймс О’Кіф з робочої групи з харчування та способу життя Американського коледжу кардіології.

Креветки

В одній порції креветок вагою 4 унції, а це приблизно 114 грамів, може міститися понад 170 міліграмів холестерину – майже половина денної норми, рекомендованої для більшості людей. На відміну від інших продуктів з високим вмістом холестерину, креветки незвичайні тим, що вміст холестерину в них не корелює з низьким вмістом насичених жирів.

Віддайте перевагу такій рибі, як корисний для серця лосось, який постачає життєво важливі жирні кислоти омега-3 без шкоди для холестерину.

Кава

Кава може підвищувати рівень ЛПНЩ. Передбачається, що виною тому є наявність дитерпенів – олій, що містяться в кавових зернах. Серед них – кахвеол і кафестол, які, як показало дослідження, можуть спричиняти підвищення рівня холестерину ЛПНЩ.

Доктор Ерік Рімм, професор епідеміології та харчування Гарвардської школи громадського здоров’я імені Т.Х. Чана, пояснює: “П’ять-вісім чашок нефільтрованої кави на день можуть підвищити рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ”.

Фастфуд

У таких продуктах, як правило, багато шкідливих жирів, натрію і рафінованих вуглеводів. Усі вони можуть сприяти підвищенню рівня ЛПНЩ і збільшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

“Більшість трансжирів – це штучні, частково гідрогенізовані олії, які, як ми знаємо, однаковою мірою є атерогенними, тобто вони спричиняють запалення, значно збільшують кількість холестерину в крові та абсолютно точно провокують серцеві захворювання”, – каже Доктор Джошуа Септімус, медичний директор Houston Methodist Primary Care Group Same Day Clinics.

Оскільки у фастфуді також сильно бракує поживних речовин, у ньому немає балансу, а отже, немає і дієтичної користі.

Раніше УНІАН писав, як коричневий рис впливає на рівень холестерину, якщо їсти його щодня.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Цих компонентів не повинно бути у складі фарби для волосся: який найнебезпечніший колір

За словами трихолога, далеко не завжди безаміачні барвники кращі за аміачні.Існує думка, що фарба для волосся без аміаку краща, ніж та, у складі якої є цей компонент. Насправді, це не завжди так - виявилося, що на якість…