Здоров'я

Вчені з’ясували, яка дієта покращує пам’ять підлітків

Вчені з'ясували, яка дієта покращує пам'ять підлітків

Нове дослідження з’ясувало, що середземноморська дієта може покращувати роботу мозку, змінюючи баланс бактерій у кишечнику.

У дослідженні Тулейнського університету йдеться про те, що у людей, які сидять на середземноморській дієті, сформувалися зовсім інші моделі кишкових бактерій, порівняно з тими, хто її не дотримується, пише Medicalxpress. Ці зміни в бактеріях корелюють із поліпшенням пам’яті та когнітивних функцій.

“Те, що ми їмо, впливає на роботу мозку, але це дослідження вивчає, як це може відбуватися. Результати показують, що вибір дієти може впливати на когнітивні функції, змінюючи склад кишкового мікробіома”, – уточнила провідний автор Ребекка Солч-Оттайано.

Дослідження показало, що у щурів, які харчувалися середземноморською дієтою, багатою на оливкову олію, рибу та клітковину, упродовж 14 тижнів спостерігалося збільшення чотирьох корисних типів кишкових бактерій і зменшення п’яти інших порівняно з щурами, які їли багато насичених жирів.

Зокрема, вищі рівні бактерій, таких як Candidatus Saccharimonas, були пов’язані з кращими когнітивними показниками, тоді як підвищені рівні інших бактерій, таких як Bifidobacterium, корелювали з погіршенням функції пам’яті.

Група середземноморської дієти також показала кращу когнітивну гнучкість – здатність адаптуватися до нової інформації – і поліпшення робочої пам’яті порівняно з групою західної дієти. У них зберігався нижчий рівень “поганого” холестерину.

Це дослідження є першим, у якому оцінюється вплив середземноморської дієти на мікробіоти та когнітивні функції порівняно із західною дієтою.

“Результати показують, що середземноморська дієта або її біологічні ефекти можуть бути використані для поліпшення успішності у школярів або продуктивності праці у молодих людей. Хоча ці результати засновані на тваринних моделях, вони перегукуються з дослідженнями на людях, що пов’язують середземноморську дієту з поліпшенням пам’яті та зниженням ризику недоумства”, – сказав співавтор Деметріус М. Мараганор.

Середземноморська дієта

Основою цієї дієти є оливкова олія як основне джерело жиру, велика кількість овочів, фруктів і цільного зерна, риба і пісні білки, обмежена кількість червоного м’яса і насичених жирів. Також для неї характерне високе споживання клітковини з різних рослинних джерел.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Як уповільнити старіння: дієтологи назвали горіх, який найкраще для цього підходить

Ці горіхи - хороше джерело корисних для серця жирів, клітковини й мікроелементів.Волоські горіхи - це більше, ніж просто спосіб боротьби із серцевими недугами. Як виявилося, вони краще, ніж будь-які інші горіхи, підходять для…

Як сон впливає на серце: з’явилися нові наукові дані про ризик інфаркту

Люди можуть ризикувати здоров’ям серця, навіть якщо вони сплять рекомендовані 7-9 годин щодоби.Наскільки регулярно ми спимо, може бути не менш важливим, ніж те, скільки ми спимо. І для здоров’я серця це має значення більше,…