Дім

Топити піч потрібно тільки так – інакше можна вчадіти: які помилки призводять до пожежі

Топити піч потрібно тільки так - інакше можна вчадіти: які помилки призводять до пожежі

Чимало українців, особливо в селах, мають пічне опалення. І якщо знати, як правильно топити піч, то можна не лише заощадити, а й навіть зберегти своє життя. Адже таке обладнання є джерелом смертельно небезпечного чадного газу.

Ми розповімо, як правильно топити піч дровами і не тільки, і яких запобіжних заходів потрібно дотримуватися.

Як правильно топити піч, щоб не обгоріти

Перед тим, як топити піч, прочитайте й обов’язково запам’ятайте правила безпечної поведінки з обладнанням:

  • Не залишайте вогонь без нагляду. Обов’язково дочекайтеся, поки дрова догорять, або загасіть їх самі. Ось чому не можна топити піч на ніч – є ризик надихатися чадним газом уві сні.
  • Регулярно чистіть димохід. Піч із забитими трубами не лише небезпечна, а й має низьку енергоефективність. Обов’язково прибирайте сажу хоча б раз на рік.
  • Встановіть аналізатор чадного газу. Це найнадійніший спосіб вчасно виявити смертельну небезпеку.
  • Звертайтеся до професіоналів. У жодному разі не довіряйте встановлення, ремонт або переобладнання дилетантам. Безліч людей загинули через це.

Ігнорування техніки безпеки може призвести до пожежі або отруєння чадним газом. Пам’ятайте, що правила пишуться кров’ю.

Топити піч потрібно тільки так - інакше можна вчадіти: які помилки призводять до пожежі

Як правильно топити піч у холодному будинку

Для максимальної енергоефективності дрова мають горіти довго і повільно. Тому перед тим, як топити піч, відкрийте засувку для максимальної тяги і повільно закривайте в процесі горіння. Добре розігрійте топку, підкидаючи в неї папір.

Потім підготуйте дрова із сухої деревини, в ідеалі – акації, дуба, груші, яблуні, горіха, берези, клена або бука. Викладіть поліна так, щоб між ними було вільне місце для циркуляції повітря. А для розпалу використовуйте деревні відходи або хмиз. Під час горіння дров не допускайте занадто високої температури – вона може призвести до задимлення та зношування печі.

Також запам’ятайте, якими дровами не можна топити піч – це верба, тополя та хвойні культури. Вони дають мало тепла, але виділяють багато сажі та задимлюють димохід. Також заборонено класти в грубку сиру деревину – енергоефективність низька, а конденсат забруднює топку.

Серед власників обладнання популярне питання, чим краще топити піч: дровами чи брикетами? Брикети виділяють значно більше тепла і менше гару, вони надійніші й завжди сухіші. Однак вони дорожчі за дрова і більш вимогливі до умов зберігання.

Чи можна топити піч горіхом

Економні господарі часто цікавляться, чи можна топити піч шкаралупою волоського горіха. Люди, які застосували такий природний матеріал для розпалювання, відзначають кілька його плюсів. Шкаралупа дуже швидко розігріває піч і дає високий вогонь, при цьому майже не виділяючи сажу. Однак вона також може вибухнути, тому кладіть оболонки горіхів у топку дуже невеликими порціями.

До речі, це не єдиний спосіб застосування шкаралупи з користю для господарства. Раніше ми писали, чим корисна горіхова шкаралупа як добриво для овочів і квітів.

Читайте також

Як зробити скріншот на ноутбуці

Скріншот — це знімок екрана, який дозволяє швидко зберегти важливу інформацію або поділитися нею з іншими. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як зробити скріншот на ноутбуці, у цій статті ми розглянемо всі можливі

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Навіть після дощу вікна будуть чистими: секрет у двох інгредієнтах

Як би добре ви не помили вікно, а після дощу воно знову брудне, наче роками не милося. Але досвідчені господині миють вікна раз на рік, тому що вони у них не забруднюються й завжди чисті. А секрет чистоти у двох…

Як і скільки потрібно варити горох: прості поради від шеф-кухаря

Багато хто уникає приготування гороху, адже процес здається занадто важким Страви з гороху популярні не лише через унікальний смак, а й за корисні властивості, адже ці бобові є чудовим джерелом рослинного білка. З гороху…

Якими матеріалами ніколи не можна мульчувати часник і цибулю: постраждає урожай

Найбільш поширеними матеріалами для мульчування є опале листя, солома, сіно та хвойні Мульчування грядок є дуже корисною процедурою, але важливо пам'ятати, що не всі матеріали підходять для всіх культур і можуть…