Дім

Як правильно приготувати кіноа: кулінарні секрети від шеф-кухаря

Як правильно приготувати кіноа: кулінарні секрети від шеф-кухаря

Складно сказати, який сорт кіноа найсмачніший – тут все залежить від ваших уподобань

Кіноа – унікальна крупа, яка багата на білок, не містить глютену та має дев’ять необхідних нам амінокислот. Її додають у салати, супи, основні страви та навіть десерти. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, що щоб отримати справді смачну та корисну страву, важливо знати кілька кулінарних секретів.

Як вибрати кіноа?

Існує три основні види кіноа:

  • Біла;
  • Червона;
  • Чорна.

Складно сказати, який сорт кіноа найсмачніший – тут все залежить від ваших уподобань. Річ у тім, що найніжніший смак має біла кіноа. Так стається через те, що оболонку, яка захищає зерно, одразу видаляють механічним способом. Завдяки цьому світлі сорти кіноа варяться найшвидше й мають горіховий посмак. Чорна й червона кіноа мають більш тверду текстуру через збереження оболонки. Ці сорти менш «горіхові» на смак, трохи довше готуються, але зберігають більше користі. Чорну та червону кіноа часто додають у салати та боули, у той час, як білу подають як гарнір чи перемелюють на борошно.

Як приготувати кіноа

У приготуванні кіноа найважливіше – слідкувати за пропорцією рідини та готовністю крупинок. Готовність, до речі, дуже добре видно: зернинки наче розкриваються, через що стає видно маленький закручений пагінець.

Варто також зазначити, що мікс сортів кіноа готувати найскладніше. Оскільки світла крупа вариться найшвидше, чорна і червона потребують більше часу. Через це у міксі один із сортів кіноа буде приготований неправильно: білий може переваритися, а темні – лишитися сирими.

З однієї склянки кіноа вийде 5-6 порцій страви. Розігріта крупа геть не смакує, тому готуйте її на раз. Відмірявши потрібну кількість, ретельно промийте кіноа, розмістивши у щільне ситечко, та перекладіть у сотейник.

Кіноа можна варити на воді, молоці або будь-якому бульйоні. Рідини для приготування потрібно вдвічі більше за кількість крупи.

Біла кіноа вариться на найповільнішому вогні приблизно 11-15 хвилин після закипання. У процесі приготування потрібно помішувати і можна додати сіль і спеції.

Чорна та червона потребуватимуть на 4-5 хвилин більше. Вимкнувши вогонь, коли вода випарується, залишіть кіноа на кілька хвилин під закритою кришкою, щоб вона доготувалася.

Читайте також

Як зробити скріншот на ноутбуці

Скріншот — це знімок екрана, який дозволяє швидко зберегти важливу інформацію або поділитися нею з іншими. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як зробити скріншот на ноутбуці, у цій статті ми розглянемо всі можливі

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Зустріч Ісуса Христа з Симеоном: історія та традиції Стрітення

На Стрітення Господнє існує кілька важливих традицій Стрітення Господнє – це одне з найдавніших та найважливіших християнських свят, яке святкують на початку лютого. Це свято символізує зустріч Ісуса Христа, немовляти, з…

Щоб не злиплися і не розвалились: як правильно варити пельмені

Час приготування залежить від розміру пельменів Пельмені – чудовий варіант, якщо у вас немає часу на приготування їжі, а вони вже лежать в морозилці. Проте, у процесі приготування можуть виникнути питання щодо варіння…

Навіть після дощу вікна будуть чистими: секрет у двох інгредієнтах

Як би добре ви не помили вікно, а після дощу воно знову брудне, наче роками не милося. Але досвідчені господині миють вікна раз на рік, тому що вони у них не забруднюються й завжди чисті. А секрет чистоти у двох…