Здоров'я

Як підвищити рівень Омега-3: названо 10 найкращих продуктів

Як підвищити рівень Омега-3: названо 10 найкращих продуктів

Видання Very well health пише, що додавання в раціон продуктів з високим вмістом омега-3 сприятливо позначається на здоров’ї серця, настрої і зменшенні болю в суглобах.

ТОП-10 продуктів із високим вмістом омега-3

Лосось

Порція дикого атлантичного лосося вагою 3 унції, а це приблизно 85 грам, містить майже 1 г докозагексаєнової кислоти (ДГК) і 0,3 г ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК). Вміст омега-3 варіюється залежно від виду лосося і жирності риби.

Насіння чіа

В 1 унції, а це 28 грам, насіння чіа міститься 5 г ALA.

Насіння льону

Як і насіння чіа, насіння льону багате на ALA. Мелене насіння льону містить 5,5 г ALA на 1 унцію.

Волоські горіхи

В 1 унції волоських горіхів міститься 2,4 г ALA.

Сардини

Сардини – унікальне джерело омега-3, що містить приблизно рівну кількість ALA, EPA і DHA. В одній банці сардин міститься 0,5 г ALA, 0,4 г EPA і 0,5 г DHA. Консервовані сардини бувають з кістками і без них. Однак кістки безпечні для вживання і забезпечують організм кальцієм і вітаміном D.

Насіння конопель

Ще одне рослинне джерело омега-3 – насіння конопель – містить 0,9 г ALA на столову ложку. Збалансоване співвідношення омега-3 і омега-6 жирних кислот унікальне для насіння конопель.

Скумбрія

Порція жирної риби скумбрії вагою 3 унції містить 0,8 г ЕПК і 1,2 г ДГК.

Олія печінки тріски

Концентроване джерело омега-3 жирних кислот. Одна столова ложка олії печінки тріски містить майже 1 грам ЕПК і 1,5 грама ДГК. У ній також міститься ALA, 0,1 г на столову ложку. Олія печінки тріски містить велику кількість вітамінів A і D. Одна столова ложка олії печінки тріски містить 4080 мікрограмів (мкг) вітаміну A, 582% від рекомендованої дієтичної норми (RDA). Столова ложка також містить 1360 міжнародних одиниць (IU) вітаміну D, 226% від RDA.

Шпинат

Варений шпинат містить омега-3. В одній порції міститься 0,2 г ALA.

Соєві боби

Соєві боби – це рослинний білок, який використовується для приготування тофу, темпе, соєвого молока та інших соєвих продуктів. В одній чашці соєвих бобів міститься 2,5 г ALA.

Що таке жирні кислоти Омега-3

Омега-3 – це поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Омега-3 жирні кислоти вважаються незамінними. Організм не може виробляти омега-3 жирні кислоти в достатній кількості, тому їх необхідно отримувати з їжі. Три типи омега-3 були визначені як особливо корисні для здоров’я: ейкозапентаєнова (EPA), докозагексаєнова (DHA) і альфа-ліноленова кислота (ALA).

Омега-3 жирні кислоти корисні завдяки своїм протизапальним властивостям. Вони допомагають підтримувати здоров’я клітин і захищають їх від ушкоджень.

Крім того, омега-3 утворюють ейкозаноїди – сигнальні молекули, важливі для роботи серцево-судинної та імунної систем. Ейкозаноїди, що утворюються з омега-3, мають протизапальну дію.

Користь продуктів із високим вмістом омега-3

Омега-3 підтримують здоров’я серця. Дослідження показують, що заміна насичених жирів на ПНЖК позитивно впливає на ліпіди та захищає від серцево-судинних подій.

Здоровий мозок потребує міцної структури та функції мозку. Омега-3 жирні кислоти, особливо DHA і EPA, необхідні для того, щоб клітини мозку залишалися здоровими і функціонували належним чином. Крім того, молекули, отримані з омега-3, сприяють притоку крові до мозку і підвищенню рівня кисню.

Такі проблеми зі здоров’ям, як підвищений рівень цукру в крові та депресія, змінюють структуру мозку. Омега-3 зменшують запалення в організмі. Ба більше, дослідження показують нижчий рівень омега-3 у людей із психічними розладами, такими як біполярна депресія і шизофренія.

Збереження м’язової маси та рухливості дуже важливе під час старіння. Один мета-аналіз показав, що щоденне вживання понад 2 грамів омега-3 збільшує м’язову масу літніх людей на 0,7 фунта. Крім того, прийом омега-3 протягом понад 24 тижнів збільшив швидкість ходьби.

Хоча добавки з омега-3 знижують тільки один маркер запалення, вони покращують симптоми ревматоїдного артриту, такі як ніжність суглобів, ранкова скутість і біль.

Скільки мг Омеги-3 потрібно на день

  • чоловіки від 14 років і старше – 1,6 г на день;
  • жінки від 14 років і старше – 1,1 г на день;
  • вагітні – 1,4 г на день;
  • жінки, які годують груддю – 1,3 г на день.

Раніше УНІАН назвав 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Вчені тестують назальний препарат, який може боротися з раком підшлункової залози

Лише у США кожного року ця хвороба забирає 52 тисячі життів.Американські дослідники запропонували новий підхід, який може допомогти вилікувати рак підшлункової залози. Зокрема вони розробили цільовий метод назальної доставки,…