Навіть якщо прибрати гарнір у холодильник, він все одно може перетворитися на отруту.
Разом із приготуванням основних страв, таких як м’ясо чи риба, заведено варити ті чи інші каші, готувати картоплю, тобто, подавати гарнір. Один із популярних варіантів – варений білий або коричневий рис. Виявилося, що навіть із ним потрібно бути обережним.
Скільки можна зберігати рис у холодильнику
Експерти з безпеки та гігієни харчових продуктів з High Speed Training склали список найнебезпечніших продуктів, залишки яких часто з’являються в холодильниках людей. У серії роликів у своєму Tik Tok експерти пояснили, які продукти можна залишати “на потім”, а які краще з’їсти відразу. Також вони поділилися порадами, як саме зберігати те, що ви збираєтеся з’їсти пізніше.
До списку небезпечних продуктів потрапив звичайний варений рис. У ролику йдеться, що якщо залишити його при кімнатній температурі або не охолодити її належним чином, спори, що утворилися під час варіння рису, можуть розмножуватися і виробляти токсини.
Фахівці з High Speed Training кажуть, що якщо залишити рис при кімнатній температурі на надто довгий час, це може призвести до розвитку харчового отруєння, оскільки бактерії, такі як Bacillus cereus, можуть розмножуватися і виробляти токсини.
Небезпеку Bacillus cereus пояснили експерти з Right as Rain при Медичному університеті Вашингтона:
“На відміну від сальмонели та кишкової палички, які є харчовими бактеріями, приготування або розігрівання їжі не захистить вас від зараження Bacillus cereus, оскільки токсини стійкі до нагрівання”.
Це означає, що навіть якщо ви ретельно розігрієте гарнір вдруге, токсини залишаться в їжі.
У High Speed Training рекомендують єдиний метод боротьби зі спорами – швидке охолодження гарніру або його залишків. Це означає, що щойно ви з’їли все, що хотіли, а рис охолов до кімнатної температури, потрібно перекласти його в герметичний контейнер і прибрати в холодильник. Вжити гарнір доведеться протягом 24 годин. У разі, коли ви розумієте, що за добу не з’їсте залишки приготовленої їжі, приберіть її в морозилку, тоді термін зберігання збільшиться до двох-трьох днів. Експерти впевнені, що справа не в тому, скільки можна зберігати готовий рис у холодильнику, а в тому, де він перебував до того, як його було охолоджено.