Здоров'я

Названо 2 поживні речовини, які “несподівано” впливають на цукор у крові

Названо 2 поживні речовини, які "несподівано" впливають на цукор у крові

Коли заходить мова про харчування і контроль рівня цукру в крові, у центрі уваги часто опиняються вуглеводи, оскільки вони мають на нього найбільший вплив. Однак вони далеко не єдині поживні речовини, на які слід зважати, – пише у своїй статті для eatingwell.com сертифікована дієтологиня і магістерка наук Барбі Червоні.

“Роль насичених жирів і натрію в рівні цукру в крові може бути не настільки очевидною, але вони так само важливі для контролю діабету”, – зазначила вона.

Експертка нагадала, що загалом Американська діабетична асоціація рекомендує зосередитися на загальному збалансованому режимі харчування, включно з обмеженням продуктів із високим вмістом насичених жирів і натрію.

Що впливає на збільшення цукру в крові

Хоча точаться суперечки про те, чи всі насичені жири шкідливі, їхнє високе споживання пов’язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань, стану, до якого люди з діабетом і так схильні більшою мірою, йдеться в публікації.

Крім здоров’я серця, занадто велика кількість насичених жирів (особливо з м’яса і молочних продуктів) може впливати на рівень цукру в крові, збільшуючи ризик резистентності до інсуліну, що утруднює контроль рівня глюкози, пояснила дієтологиня Кеті Левін:

“Жири не підвищують рівень глюкози в крові безпосередньо, як це роблять вуглеводи, але вони можуть впливати на рівень глюкози в крові з погляду перетравлення їжі, чутливості до інсуліну і загального метаболічного здоров’я”.

Вона рекомендувала обмежити насичені жири до 10% або менше від добової калорійності.

Вказується, що необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти зв’язок між натрієм і рівнем цукру в крові. Однак одне дослідження показало, що лікування, спрямоване на балансування рівня натрію, було пов’язане з кращими шансами на одужання і виживання у людей, госпіталізованих з гіперглікемією.

Інший аспект, який слід враховувати, полягає в тому, що продукти з високим вмістом натрію, як-от фастфуд, запаковані закуски та смажена їжа, також, як правило, містять багато насичених жирів та мало клітковини, зазначила авторка.

“Сильно оброблені, солоні продукти часто містять рафіновані вуглеводи і добавки, які можуть посилювати системне запалення і погіршувати резистентність до інсуліну. Вибір варіантів із низьким вмістом натрію, цільних продуктів підтримує як стабільний рівень цукру в крові, так і зниження запалення”, – наголосила дієтологиня Левін.

Нагадаємо, раніше дієтологи назвали забутий суперфуд для контролю цукру в крові.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Смужка посередині таблетки накреслена не просто так: ось навіщо вона потрібна

Небагато людей знають її справжнє призначення.Кожна людина хоча б раз у житті купувала пігулки, навіть якщо нічим серйозним не хворіла. Банальний "анальгін" або "цитрамон" від головного болю пив у житті…

Чому корисно пити чай із кориці: названо 7 цілющих властивостей цього напою

Кориця має антиоксидантні та протизапальні властивості, які можуть позитивно впливати на здоров'я.З’явилися наукові докази того, що чай із кориці має лікувальні властивості, однак потрібні подальні дослідження, щоб…