Здоров'я

Чи безпечно готувати їжу на оливковій олії: дієтологи розвіяли всі сумніви

Чи безпечно готувати їжу на оливковій олії: дієтологи розвіяли всі сумніви

Багато людей використовують оливкову олію як основний продукт під час приготування різних страв. Однак виникає запитання, чи безпечно готувати на такій олії, пише EatingWell. 

Як зазначила сертифікований вчений-дієтолог та кулінар Джессіка Гевін, оливкова олія й справді при деяких температурах може негативно вплинути на поживність продукту. Тому є багато чинників, які варто враховувати, якщо ви вирішите використовувати цю олію для такого рецепта. 

“Оливкова олія першого віджиму – один з найкорисніших жирів, які можна вживати. Вона багата на мононенасичені жири, зокрема олеїнову кислоту, яка, як зазначає FDA, може допомогти знизити ризик ішемічної хвороби серця, якщо її вживати замість насичених жирів, таких як вершкове масло або кокосова олія”, – пояснила Гевін.

Зокрема дослідження свідчать про те, що оливкова олія має також протизапальні та антиоксидантні властивості, які можуть допомогти знизити ризик захворювань, а саме хвороб серця та діабету. 

Зазначається, що завдяки цим властивостям оливкова олія є основним компонентом середземноморської дієти, яка часто вважається однією з найкращих для здоров’я серця та довголіття.

Відомо, що всі олії мають температуру димлення – температуру, при якій олія починає диміти та втрачати свою поживну цінність і смак. Крім того, середня температура задимлення оливкової олії першого холодного віджиму може бути вищою, ніж здається, а саме 190 ℃.

За словами Гевін, це гарна новина для тих, хто любить готувати, адже більшість способів приготування на плиті залишаються нижче цієї температури, завдяки чому оливкова олія є безпечною та універсальною для повсякденного використання. 

“Хоча оливкова олія першого холодного віджиму може втрачати частину антиоксидантів при нагріванні, приблизно 40% при 248°F (120 ℃ – УНІАН) і до 75% при 338°F (170 ℃ – УНІАН), дослідження показують, що загальний вміст поліфенолів в ній залишається досить стабільним, щоб відповідати стандартам охорони здоров’я ЄС. Інше дослідження показало, що оливкова олія першого холодного віджиму є найбільш термостійкою, навіть випереджаючи олії з вищою температурою задимлення, завдяки вмісту антиоксидантів і низькому вмісту поліненасичених жирів”, – запевнила експерт.

Водночас дієтолог підкреслила, що одне дослідження свідчить про те, що приготування таких овочів, як картопля, помідори, баклажани та гарбуз на оливковій олії першого холодного віджиму, підвищує рівень антиоксидантів у цих продуктах. 

Своєю чергою приготування їжі на оливковій олії може вплинути на її смак. 

“Частина вітамінів може руйнуватися від надмірного нагрівання. Але що дійсно руйнується при перегріванні оливкової олії, так це смачні флавоноїди та поліфеноли, які роблять оливкову олію такою смачною”, – зауважив Джонатан Дойч, професор кулінарного мистецтва і науки в Університеті Дрекселя і директор Drexel Food Lab. 

Тому аби повністю насолодитися поживними властивостями оливкової олії, Гевін радить вживати її сирою, коли це можливо. 

“Спробуйте скропити нею смажені овочі, пасту, піцу, м’ясо, морепродукти чи картоплю, або заправити нею домашній вінегрет. Ви збережете більше антиоксидантів і насолодитеся її насиченим квітковим ароматом”, – пояснила дієтолог.

Дойч додав:

“При приготуванні їжі на якісній оливковій олії головне – не нагрівати її або готувати на повільному вогні”.

Інші цікаві матеріали про оливкову олію

Раніше стало відомо, яку олію корисно їсти: оливкову чи авокадо. За словами експертів, оливкова олія підходить для заправки салатів і легкого соте, в той час як олія авокадо підходить для більш високих температур.

Також лікар відповів, чи справді оливкова олія та лимонний сік лікують. Попри те, що ці продукти багаті поживними речовинами, немає жодних наукових доказів того, що їхнє поєднання приносить користь, каже експерт.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…