Здоров'я

Чому варто негайно додати рибу в раціон: 9 доведених переваг

Чому варто негайно додати рибу в раціон: 9 доведених переваг

Риба – 9 переваг для здоров’я

Дослідження підтвердили такі переваги для здоров’я від вживання риби:

Багата важливими поживними речовинами. Риба багата багатьма поживними речовинами. Сюди входять високоякісний білок, йод, вітамін D, а також жирні кислоти омега-3, які мають вирішальне значення для оптимальної роботи організму та мозку і тісно пов’язані зі зменшенням ризику багатьох захворювань.

Може знизити ризик серцевих нападів та інсультів. Риба вважається одним із найкорисніших для серця продуктів, які ви можете їсти. В оглядовому дослідженні 2020 року вчені дійшли висновку, що споживання риби пов’язане з нижчою частотою ішемічної хвороби серця і смертності.

Містить поживні речовини для росту та розвитку. Йдеться про жирні кислоти омега-3. Докозагексаєнова кислота особливо важлива для розвитку мозку й очей, а ейкозапентаєнову кислоту важливо вживати під час вагітності, адже вона підтримує здоров’я серця та імунну відповідь під час розвитку плода.

Може поліпшити здоров’я мозку. Метааналіз Trusted Source 2024 року показав, що люди, які їли більше риби, були пов’язані з більш повільними темпами зниження розумових здібностей. Дослідження також показують, що люди, які їдять рибу двічі на тиждень, з більшою ймовірністю мають більше сірої речовини, порівняно з людьми, які їдять рибу рідше ніж один раз на тиждень.

Може допомогти полегшити симптоми депресії. Численні дослідження показують, що жирні кислоти омега-3 можуть допомогти захиститися від депресії і значно підвищити ефективність антидепресантів.

Допомагає боротися з дефіцитом вітаміну D. Риба та рибні продукти є одними з найкращих харчових джерел вітаміну D. Жирна риба, така як лосось і оселедець, містить найбільшу кількість.

Може допомогти запобігти астмі у дітей. Метааналіз 2018 року Trusted Source припускає, що введення риби в раціон у ранньому віці (у віці від 6 до 9 місяців) і регулярне вживання риби (один раз на тиждень) може знизити астму та хрипи в дітей до 4,5 років, тоді як споживання жирної риби може бути корисним для дітей старшого віку.

Може захистити зір у літньому віці. Вікова макулярна дегенерація є основною причиною погіршення зору і сліпоти у літніх людей. Деякі дані свідчать про те, що риба і жирні кислоти омега-3 можуть захистити від цього захворювання.

Може поліпшити якість сну. Огляд і метааналіз 2024 року про вплив жирних кислот омега-3 на сон показують, що вони можуть покращувати якість сну. Також дослідження Trusted Source 2017 року показало, що споживання риби може поліпшити результати розвитку нервової системи не тільки за рахунок прямого впливу на когнітивні процеси, а й за рахунок поліпшення сну.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, чи можна їсти рибу щодня.

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…