Дім

Гранола чи мюслі: у чому різниця та що корисніше

Гранола чи мюслі: у чому різниця та що корисніше

Обидва продукти можна доповнювати різними інгредієнтами, але головна різниця між ними – це спосіб приготування

Мюслі та гранолу часто плутають через їхню схожість, але ці продукти мають суттєві відмінності. Shuba розповідає, у чому їх різниця та що корисніше для сніданку.

Обидва варіанти є зерновими продуктами на основі вівсяних пластівців і містять схожі інгредієнти:

  • горіхи
  • сухофрукти (родзинки, журавлину, курагу, фініки)
  • насіння (льону, чіа, кунжут тощо)

Обидва продукти можна доповнювати різними інгредієнтами, але головна різниця між ними це спосіб приготування.

Чим відрізняються мюслі та гранола?

Мюслі це суміш вівса, горіхів, насіння та сухофруктів. Автором мюслів вважають Максиміліана Бірчера-Беннера, швейцарського лікаря та дієтолога. Мюслі популярні в Європі як здорова їжа для сніданку. На відміну від граноли, інгредієнти мюслів не запечені, а це означає, що вони сирі. Традиційно вони подаються з молоком або йогуртом в холодному вигляді. Або в гарячому вигляді зварені на воді чи молоці.

Гранолу створив американський лікар Джеймс Калеб Джексон. На сьогодні гранола залишається класичним елементом сніданку в більшості американських будинків. Її готують шляхом змішування інгредієнтів, таких як горіхи, овес та сухофрукти, з олією та підсолоджувачами, зазвичай медом, кленовим сиропом або цукром та їх випіканням у духовці при 180°C.

На відміну від мюслів, гранола в основному подається холодною. Ви можете з’їсти її прямо з банки як закуску, з молоком або використовувати як хрусткий додаток до йогурту.

Що корисніше?

Хоча мюслі зазвичай не містять доданих підсолоджувачів, вони мають досить високий вміст цукру, якщо в складі є сухофрукти, як і в гранолі. Різниця у вмісті цукру між ними становить близько 5 грамів на порцію, тобто еквівалент 1 чайної ложки.

Однак важливо враховувати розмір порції. Типова порція граноли (28–56 г) містить 7–15 г цукру, тоді як порція мюслі (43–65 г) може містити близько 11–16,5 г цукру. Крім того, харчова цінність цих продуктів залежить від складу, адже додавання горіхів, насіння чи підсолоджувачів може суттєво впливати на загальну кількість жирів.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…